Investigadores de la URV han participat en una recerca en la qual han descobert l'origen d'una infecció microbiana amb efectes letals. La tasca de les dues científiques de la universitat tarragonina, tasca realitzada conjuntament amb la Universitat de Texas obre la porta a trobar tractaments efectius per contrarestar a temps la virulència de la fasciïtis necrosant, provocada per una bacteri present a l’aigua.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Algunes infeccions provocades per bacteris poden tenir resultats devastadors en la salut de les persones. És el cas de les que causa l’Aeromonas hydrophila, que es pot trobar present a l’aigua i, si s’ingereix per via oral, de vegades provoca alteracions gastrointestinals que es resolen amb antibiòtics.
Però quan aquest bacteri aquàtic penetra a l’organisme a través d’algun teixit, com una ferida, dóna lloc a una fasciïtis necrosant, una infecció greu que ataca els teixits i en poques hores pot arribar a provocar, fins i tot, la mort del pacient.
Les investigadores Ana Fernández i María José Figueras, del departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV, en col·laboració amb universitat la Universitat de Texas (Estats Units), han descobert, en models animals, per què en alguns casos aquest bacteri pot tenir unes conseqüències letals, la qual cosa obre la porta a trobar tractaments efectius per atacar la infecció.
«Ens permetrà en un futur trobar teràpies que ataquin la infecció»
Estudis anteriors ja havien demostrat que aquestes infeccions que progressen de forma tan ràpida i no responen al tractament moltes vegades són causades per una interacció entre diversos microorganismes. Un grup de recerca de la Universitat de Texas havia estudiat un cas previ de fasciïtis necrosant. La investigació actual s’ha centrat a continuar els estudis previs d’aquest grup de recerca.
Els resultats d'aquesta nova recerca han mostrat que, quan els microbis d’una mateixa espècie interaccionen, modulen la progressió de la infecció. A més, posen de manifest que aquests factors de virulència que s’han estudiat són els que afecten la manera en què les soques interaccionen entre elles.
«Identificar i conèixer com actuen els dos gens que provoquen la reacció més agressiva de la infecció causada per Aeromonas hyrophila permetrà en un futur trobar teràpies que ataquin la infecció», ha explicat la investigadora Ana Fernández.