Investigadors del CIBERCV a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Sant Pau i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han demostrat que, per cada increment en una unitat del receptor 'sLRP1', el risc de malaltia cardiovascular augmenta un 40%. Aquesta pujada és independent d'altres factors de risc com el colesterol, el tabaquisme, la hipertensió arterial i la diabetis.
Segons les seves troballes, publicades a la revista 'Atherosclerosis', aquest nou biomarcador prediu amb «molta antelació» el risc de malaltia cardiovascular en persones que no presenten cap símptoma. 'sLRP1' és un biomarcador que juga un important paper en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosis, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor.
Estudis previs de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que 'sLRP1' s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosis i amb una major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries, però aquesta és la primera evidència que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi.
Aporta informació nova i complementària
«La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'aquest nou biomarcador a la sang podia predir el risc cardiovascular a 10 anys», explica un dels autors de l'estudi, David de Gonzalo. Sobre aquest tema, el doctor Jaume Marrugat ha afegit que aquest biomarcador «aporta informació nova i complementària a la qual ja es coneix en l'actualitat».
El treball de recerca s'ha realitzat en el marc de l'estudi 'REGICOR' (Registre Gironí del Cor), que està seguint des de fa més de 15 anys a més d'11.000 persones de la província de Girona.