Gran descobriment de científics catalans per millorar la salut de milers de nadons

L'estudi d'unes les cèl·lules mare de la placenta obre una relació directa amb les conegudes com a 'malalties metabòliques'

Investigadors IISPV Tarragona
Els investigadors de l'IISPV i la URV han presentat les conclusions del seu estudi | Cedida

Un grup d'investigadors de prestigi, molts dels quals sota el paraigua de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) —dos dels grans puntals de la recerca de Tarragona— han presentat les conclusions d'un important estudi gestat a l'Hospital Joan XXIII i que obre la porta a un nou camp d'investigació en matèria de la salut de milers de nadons amb risc de desenvolupar, ja d'adults, patologies com l'obesitat, la diabetis o malalties cardiovasculars.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La recerca analitza els casos de 'diabetis gestacional', una característica que afecta entre el 6 i el 15% del total d'embarassos i que es relaciona amb un risc elevat, per als nadons, de patir aquestes malalties anomenades metabòliques una vegada siguin adults. En base a aquesta certesa, la recerca amb accent tarragoní ha trobat en unes cèl·lules de la placenta un fil d'on estirar per tal d'estudiar les cèl·lules fetals amb més precisió que mai i poder obrir un camp d'investigació fins ara impossible, ja que aquestes cèl·lules fan possible la identificació de les alteracions al futur nadó.

La recerca sanitària de la URV i l'Institut Pere Virgili «obre la porta a investigacions més predictives i diagnòstiques»

Els investigadors donen per confirmada «la relació potencial entre les característiques biològiques de les cèl·lules mare i la susceptibilitat per desenvolupar malalties metabòliques en el fetus», si bé matisen que «encara es requereixen estudis addicionals per acabar de comprendre les possibles implicacions d'aquestes alteracions» que provoca la diabetis gestacional per als nadons. El nou fil «obre la porta a investigacions més predictives i diagnòstiques» sobre aquesta patologia, relativament minoritària, per a mares i nadons.


Comentaris

envia el comentari