YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Uns investigadors catalans aconsegueixen eliminar el VIH en sis pacients

Els han sotmès a un trasplantament de cèl·lules mare que ha fet que ja no tinguin el virus en la seva sang i teixits

El trasplantament de cèl·lules mare pot ser clau en l'eliminació del virus de la sang
El trasplantament de cèl·lules mare pot ser clau en l'eliminació del virus de la sang | Cedida

Investigadors catalans de l'IrsiCaixa, l'Institut de Recerca de la Sida, en col·laboració amb altres de l’hospital Gregorio Marañón de Madrid, han publicat un estudi on exposen que han pogut eliminar el VIH de sis pacients que han sigut trasplantats amb cèl·lules mare. És el segon gran avenç en la lluita contra la Sida d’aquest institut en pocs dies.  

La investigació explica que als malalts tractats amb cèl·lules mare, del cordó umbilical o la medul·la òssia, no se’ls detecta el virus en la seva sang i teixits, i un d’ells fins i tot ja no genera anticossos 7 anys després del trasplantament. Tots van seguir el tractament antiretroviral, fins a aconseguir reemplaçar les seves cèl·lules per les cèl·lules del donant.

 

Han eliminat el reservori viral del cos dels malalts

Segons explicava una de les coautores de l’estudi, Maria Salgado de l’IrsiCaixa, la principal causa que fa que els actuals medicaments no curen la infecció per VIH és el reservori viral. Aquest està compost per un conjunt de cèl·lules infectades amb el virus que es troben en estat latent. Aquest fet impedeix al sistema immunitari detectar-les i destruir-les.

L’estudi, encapçalat per Salgado i per l’hematòloga del Gregorio Marañón Mi Kwon, confirma que un trasplantament de cèl·lules mare pot ser clau en l’eliminació del reservori viral. Aconseguint eliminar el reservori, es podrien fer avenços en la recerca de nous fàrmacs que eliminessin totalment el VIH de l’organisme.

Un primer trasplantat  fa 10 anys que no té el virus

L’ús de cèl·lules mare per combatre la SIDA es va començar a estudiar després del cas d’un pacient amb VIH que l’any 2008 va rebre un trasplantament perquè també tenia leucèmia. Timothy Brown, també tenia una mutació, CCR5 Delta 32, que amb aquestes cèl·lules va provocar que passes a ser immune al virus. Deu anys després no se li ha tornat a detectar.  

L'objectiu d'aquest estudi, però, era provar els efectes que tindria aquest tipus d'intervenció en pacients que tinguessin aquesta mutació genètica. Un cop es va detectar que el VIH no estava present a la sang i els teixits d'aquest, les següents passes van ser que deixin definitivament els antiretrovirals i que provin amb altres immunoteràpies per confirmar l'erradicació del virus en el seu cos.  


Comentaris

envia el comentari