Investigadors de l'ICO-IDIBGI de Girona descobreixen un nou mecanisme per frenar l'envelliment

La prestigiosa revista Aging Cell ja ha publicat l’estudi del centre català

Imatge d'arxiu d'una persona gran.
Imatge d'arxiu d'una persona gran. | CatalunyaDiari.cat

Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia-IDIBGI a Girona han descobert que la metformina, un fàrmac utilitzat habitualment en el tractament de la diabetis, podria ser la primera teràpia capaç de retardar l’aparició de malalties associades a l’envelliment de les persones, incloent-hi el càncer.

L'estudi, dirigit per Javier A. Menéndez, cap del Grup de Metabolisme i Càncer del Programa contra la resistència terapèutica del càncer (ProCURE), ha demostrat que la metformina és capaç d’incrementar els nivells globals d’una «etiqueta» epigenètica que promou una configuració de l’ADN que protegeix contra els tumors malignes i frena l’envelliment. 

Es tal el descobriment que la prestigiosa revista Aging Cell ja ha publicat l’estudi del centre català. I és que aquest descobriment pot oferir noves aproximacions per a la prevenció de malalties cròniques mitjançant la regulació directa de la maquinària molecular de l'envelliment.

Un fàrmac utilitzat en el tractament de la diabetis

La metformina és un fàrmac comercialitzat des de fa més de 60 anys per al tractament de la diabetis tipus II —la més comuna—. Alguns estudis observacionals l'han vinculat a un risc més baix de patir condicions mèdiques cròniques associades a l'envelliment, incloent-hi les malalties cardiovasculars, les neurodegeneratives i el càncer. 

La metformina actua suprimint la producció de glucosa al fetge i augmentant la sensibilitat dels receptors cel·lulars de la insulina. També millora la capacitat de simular els efectes de la restricció calòrica d'un determinat enzim, una de les poques actuacions demostrades per allargar el període de vida saludable i que podria explicar la capacitat de la metformina per incrementar la longevitat en animals de laboratori.

Del laboratori a l'assaig clínic

No obstant això, i malgrat les nombroses evidències epidemiològiques i experimentals que suggereixen la capacitat de la metformina per retardar l’aparició de malalties relacionades amb l’envelliment, encara es desconeixen en detall els mecanismes a través dels quals exerceix els seus efectes.

I és que els seus efectes protectors, podrien no estar relacionats únicament amb la seva coneguda activitat antidiabètica o metabòlica. Així doncs, i a través de l'ús de tecnologies informàtiques basades en la intel·ligència artificial, també s'ha descobert 41 noves possibles dianes de metformina.

Malgrat tot, la metformina ha captat l’atenció dels mitjans de comunicació perquè la Food and Drug Administration ha aprovat la realització d’un gran estudi en humans sobre els efectes del fàrmac en la prevenció de les malalties relacionades amb el procés de l’envelliment. 


Comentaris

envia el comentari