Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de l'aqüeducte de les Ferreres de Tarragona, conegut com a Pont del Diable

Investigadors de l'ICAC obren la porta a descobrir «sorpreses amagades» a l'entorn del Pont del Diable

L'equip d'arqueòlegs ja rastreja l'aqüeducte del Francolí i té «alguns indicis» que conviden a l'optimisme

Un equip d'investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) ha fixat en l'aqüeducte romà del Francolí i el seu cèlebre Pont del Diable bona part dels seus objectius més ambiciosos. Els experts han iniciat una sèrie de prospeccions  i estudis sobre el terreny per aconseguir nova informació al voltant d'una construcció encara molt desconeguda, i asseguren partir d'«alguns indicis» que els conviden a pensar en el descobriment  de «sorpreses amagades» a tocar del cèlebre pont.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'equip és el mateix que a principis d'any va fer pública la descoberta  que l'aqüeducte romà del Gaià eren en realitat dos aqüeductes diferents connectats, al contrari del que fins ara es pensava. Els arqueòlegs van trobar el punt d'unió a l'altura de Puigpelat que confirmava que l'aigua arribava de dues fonts diferents, i ara han decidit fer un nou pas endavant i rastrejar en profunditat el cas de l'aqüeducte del Francolí, «que encara té un traçat global poc definit».

El tram millor conservat de la construcció és visible a l'avinguda Catalunya de Tarragona

Pla obert de l'aqüeducte romà al seu pas per l'avinguda Catalunya, a Tarragona
El tram millor conservat de la construcció es trobà al cor de Tarragona | ICAC

Des de l'ICAC tenen clar que la construcció  frega els 9 quilòmetres d'extensió, si bé pràcticament tot l'aqüeducte «es troba destruït  o, en el millor dels casos, ocult per la vegetació». El tram que es troba en millor estat de conservació  és visible entre els números 47 i 49 de l'avinguda Catalunya de la capital, si bé la majoria del rastre està perdut en el seu camí cap a l'Alt Camp.

Els experts creuen, però, que el tram més espectacular i vistós de l'aqüeducte, el Pont del Diable, pot amagar algunes «possibles descobertes» en aquest sentit, si bé encara són només optimistes hipòtesis. L'equip liderat per Jordi López ja treballa en aquestes noves prospeccions i aspira a consolidar una base d'informació i planimetria al voltant de la construcció històrica. La Tarraco Romana vol tornar a ressorgir amb novetats de la mà d'un ICAC decidit a estudiar  fins al darrer racó possible de l'antiga joia de l'arquitectura.