ÚLTIMA HORA

🚨 Augmenta el risc de rebrot a Catalunya després d'una nova pujada dels contagis

Investigadors de Tarragona descobreixen un patró per «evitar cirurgies d'alt risc» en obesos diabètics

Diversos centres com la URV, l'IISPV o l'Hospital Joan XXIII han aconseguit demostrar una recerca pionera

tgn
Les investigadores tarragonines han fet el descobriment mèdic a Joan XXIII | Cedida

Un equip d'investigadors de Tarragona han descobert un patró per «evitar cirurgies d'alt risc» en obesos diabètics —de tipus 2—, un avenç pioner que compta amb el segell de diverses institucions del territori com la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) o l'Hospital Universitari Joan XXIII

La recerca, liderada pels doctors Joan Vendrell i Sonia Fernández-Veledo, ha estudiat la molècula 'succinat' i li han descobert una propietat rellevant fins ara desconeguda: ser un marcador d'estat de salut i controlar la diabetis «fins i tot millor que la pròpia glucosa», expliquen els investigadors. El descobriment permetrà disposar de més informació que mai a l'hora d'escollir quina cirurgia realitzar als pacients que ho requereixin.

La recerca permetrà dur a terme cirurgies amb menys riscos per a pacients obesos amb diabetis

El nou patró és clar: a nivells més alts d'aquesta molècula, calen cirurgies més agressives; i a nivells més baixos, cirurgies més suaus com la reducció gàstrica seran més eficients. Els investigadors celebren que aquest plus d'informació permetrà evitar cirurgies complicades i d'alt risc, fet que comportarà «un major benefici per a la salut del pacient i una reducció de costos sanitaris» degut a la precisió mèdica dels tractaments.

La gran qüestió que resol és que l'estudi «permet disposar d'un element objectiu a l'hora de l'elecció de la cirurgia a realitzar», mentre que fins ara no existeix cap normativa «plenament acceptada» per decidir quina tècnica és més adient aplicar, matisen.

També et pot interessa...


Comentaris

envia el comentari