Un grup d'investigadors tarragonins ha fet importants avenços en el coneixement del tractament pel VIH. Han estudiat un grup seleccionat de pacients infectats pel VIH controladors d’elit, és a dir, persones que tenen la capacitat de controlar el virus per si mateixes. Es tracta d'un 1% del total de la població infectada. L'objectiu és trobar noves fórmules de curació a partir d'aprofundir en el coneixement dels mecanismes mitjançant els quals el sistema immune d’algunes persones és capaç de controlar el virus de manera espontània.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Tarragona, pionera en la cura del VIH
Investigadores i investigadors del grup de recerca Infecció i Immunitat (INIM) de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i la Universitat Rovira i Vrigili, juntament amb un grup de recerca de l’IBIS/HUVR de Sevilla i en col·laboració amb altres grups de recerca de la Red de Investigación en Sida de l’Instituto de Salud Carlos III, han aconseguit importants avenços en el tractament pel VIH.
De forma conjunta, han realitzat treballs per a estudiar el proteoma i el metaboloma en els pacients infectats pel VIH controladors d'elit. És a dir, aquell grup de pacients —un 1% de la població infectada— que controlen el virus per si mateixos. Els resultats obtinguts han demostrat diferències entre els pacients que mantenen el control viral durant anys (controladors persistents) i els que perden el control virològic amb el temps (controladors transitoris). Els controladors persistents es caracteritzen per un perfil proteomic menys proinflamatori I un perfil metabolòmic associat a un menor dany mitocondrial i menys estrès oxidatiu.
Objectiu, un tractament del VIH sense medicaments
L'objectiu dels investigadors és la recerca d’estratègies de tractament alternatives que potenciïn el sistema immune amb la finalitat d’assolir el que s’anomena cura funcional del VIH o remissió virològica persistent. D'aquesta manera, els pacients infectats no haurien de prendre medicaments al llarg de la seva vida.
En aquest sentit, els descobriments d’aquests grups de recerca han permès identificar biomarcadors i mecanismes d’acció implicats en el control espontani del VIH, a l'hora d’establir potencials dianes terapèutiques susceptibles de ser estudiades en el futur amb l’objectiu d’aconseguir la cura funcional de la infecció pel VIH.