Un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), amb la doctora Matilde Rodríguez Chacón al capdavant, ha aconseguit revolucionar el diagnòstic del càncer de pròstata amb un important descobriment. Han trobat un nou element biològic, un biomarcador, que possibilita pronosticar l'agressivitat dels tumors amb un grau elevat de precisió, un fet sense precedents.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La recerca tenia per objectiu resoldre una dificultat històrica: la de distingir entre els tumors indolents de creixement lent i els tumors realment agressius per, com a conseqüència d'aquesta criba, evitar un tractament massa dur en els casos més suaus i evitar també un tractament massa fluix en els casos més exigents. El grup de recerca estudiava la relació entre obesitat i càncer i ha donat amb la tecla a través del biomarcador TWEAK.
El descobriment de l'institut de recerca tarragoní permetrà «classificar el grau d'agressivitat del càncer de pròstata»
Les dades d'aquest biomarcador serveixen «com a diana terapèutica», tal com tradueix l'Institut, de manera que aquesta informació que proporciona «es pot utilitzar per classificar amb encert l'agressivitat del càncer de pròstata» i, per tant, millorar de forma substancial aquesta capacitat de diagnòstic encertat.
El marcador fins ara utilitzat per aquesta criba, el PSA, ha estat molt útil per reduir les taxes de mortalitat i de prevalença de la malaltia en els casos avançats, però la seva utilitat en les fases de diagnòstic i pronòstic ha estat altament qüestionada per la comunitat científica. El nou descobriment suposarà una eina molt més precisa, i duu el segell de la recerca tarragonina.