Investiguen la mort d'un nen de 12 anys per Covid-19 just començar l'any

El menor havia donat negatiu en la prova PCR però tenia símptomes compatibles amb la malaltia i no tenia patologies prèvies

Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se
El menor havia donat negatiu en la prova PCR però tenia símptomes compatibles amb la malaltia i no tenia patologies prèvies | cedida

Un nen de només 12 anys va morir ahir, 1 de gener, en un hospital d'Astúries amb símptomes que podrien ser compatibles amb la Covid-19. El menor va ser ingressat a l'hospital de Gijón després d'estar diversos dies amb «símptomes propis de la infecció pandèmica», és a dir, de Covid-19, però després d'empitjorar el seu estat va haver de ser traslladat fins a l'Hospital Universitari d'Astúries (HUCA).

El diari 'La Nueva España' ha informat que, seguint el protocol, des de l'hospital se li va fer una prova PCR al menor per determinar si estava infectat amb el coronavirus, atès que tenia símptomes compatibles amb la malaltia, però la prova va donar negatiu.

Davant l'evidència dels símptomes, i que el nen no tenia patologies prèvies, segons el coneixement dels seus familiars, els metges insistien en el fet que creien que el nen podria haver estat contagiat, i estan a l'espera dels resultats de l'autòpsia per determinar les causes de la mort. Segons apunten les mateixes fonts, el nen va morir per un «fallida multiorgànica», però els metges no saben què ho va provocar.

Espanya comença el 2021 en plena tercera onada

Les previsions més pessimistes fa setmanes que estan alertant i finalment s'ha complert: Espanya ha acabat el 2020 i ha començat el 2021 amb una pujada de contagis progressiva que sembla indicar que la tercera onada de la Covid-19 ja és aquí.

L'últim informe publicat per Sanitat, el 31 de desembre, va mostrar un nou augment de casos amb 18.047 contagis nous, una xifra que no s'assolia des de mitjans de novembre, i de tots ells 10.217 es van diagnosticar en un sol dia, les 24 hores abans.

Amb aquestes dades, Espanya es quedava molt a prop dels 2 milions de contagis des de l'inici de la pandèmia, una xifra que està previst que se superi durant aquesta mateixa setmana i a l'espera de l'última festivitat, la nit i el dia de Reis.

La incidència acumulada, una altra de les dades més importants per valorar la situació, també puja. La mitjana estatal ja se situa en 279,51 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, però ja hi ha tres comunitats que superen els 400 casos, i dues d'elles ja estan per sobre de 500: Balears, amb 530, segueix sent la que té més incidència, però Extremadura, amb 511, ha vist empitjorar considerablement les seves dades en els últims dies. Per darrere està Madrid, amb 400 casos, i li segueixen la Comunitat Valenciana (390), Catalunya (369), Castella-la Manxa (329) i la Rioja (296), totes per sobre de la mitjana espanyola.

La situació és especialment complicada a la Comunitat Valenciana, que té un 16% dels seus llits hospitalaris ocupats per pacients amb Covid-19; i a Catalunya, la qual lidera el nombre de llits d'UCI ocupades, amb un 34%.

La preocupació ara està a veure com han afectat les festes als contagis, però gairebé tots els experts coincideixen que aquesta tercera onada podria ser pitjor fins i tot que la segona. Per començar, aquest 31 de desembre és el dia amb més casos diagnosticats a 24 hores durant tota la pandèmia. Amb aquests 10.217 casos, superant les xifres del dia anterior, el 30 de desembre, que ja havia marcat un altre rècord.

A més, només cal recordar que el rècord de contagis de la segona onada es va produir el 30 d'octubre, amb 25.595 nous casos en total, quan aquest 31 de desembre ja van ser 18.000 i falta encara veure l'efecte de les reunions familiars i socials d'aquests dies.

Les dades del pròxim dimarts, 5 de gener, probablement comencin a introduir la imatge de la pandèmia després de Nadal, i s'espera que al voltant del dia 10 de gener se sumin també els primers contagis produïts per Cap d'Any. Cap al 20 de gener, amb els casos produïts en el dia de Reis, Espanya podria arribar al pic de la seva tercera onada, però tot indica que les restriccions augmentaran en gairebé tot el país abans. De fet, diverses comunitats ja han endurit les limitacions a la meitat de les festes, veient que la situació ja començava a anar-se'n de les mans.


Comentaris

envia el comentari