Investiguen la mort d’un grup nombrós de peixos a Barcelona

Els animals, de la mateixa espècie, s’han trobat morts a la zona de Ciutat Vella i sembla que estaven sans abans de morir

El Grup de Platges de la Guàrdia Urbana de Barcelona investiga les causes de l’aparició en el litoral de la ciutat d’un grup nombrós de peixos morts. Els animals pertanyen a la mateixa espècie de peixos Boga, el nom científic dels quals és Leporinus Obtusidens, i fan 12 centímetres de llargària.   

En concret, els animals s’han trobat morts a la zona de Ciutat Vella, i els agents policials treballen en coordinació amb el Departament de Recursos Marins Renovables (RMR) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Així ho informa la Guàrdia Urbana en un comunicat.

Una altra imatge dels peixos trobats morts a la costa de Barcelona
Una altra imatge dels peixos trobats morts a la costa de Barcelona | Guàrdia Urbana de Barcelona

 

Investigació en marxa

La Guàrdia Urbana i el RMR van recollir prop de 20 exemplars de peixos morts per remetre’ls al laboratori d’histopatologia de la Facultat de Veterinària de de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a l’Aquàrium de Barcelona, per tal d’esbrinar les causes de mort d’aquests animals.

Si bé la investigació està oberta, el primer informe del laboratori una vegada feta una anàlisi superficial dels animals, incloses ganyes i cavitat interna, semblen animals que estaven sans.

Primera hipòtesi

La primera hipòtesi es basa en la possibilitat que una barca de pesca hagi deixat una part del rebuig quan tornava a port, ja que entre les bogues hi havia una sardina. Segons explica la policia, aquesta pràctica és habitual quan el preu de marcat és molt baix.

De moment, es descarta un abocament de fluids contaminats a les aigües de Barcelona i, per tant, el delicte ecològic. Les patrulles marítimes del Grup de Platges de la Guàrdia Urbana continuaran incidint en el control d’aquesta activitat.  

Imatge d'un exemplar de peix boga
Imatge d'un exemplar de peix boga | Arxiu

 

El peix boga, un clàssic de la costa catalana

El peix boga una espècie típica del mar Mediterrani que sol formar moles abundants mar endins. Viu en tota mena de substrats, com ara la sorra, el fang, les roques o herbassars, fins als 250 metres de profunditat, malgrat que sigui més abundant en els primers 100 metres.