Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Excavacions a les Coves de l'Espluga de Francolí.

Els grups de recerca de l'IPHES i de la URV fan excavacions arqueològiques a les Coves de l'Espluga

Es vol documentar la possible existència d'altres nivells arqueològics i conèixer més àmpliament les ocupacions que van tenir lloc a la cova

Interior de les Coves de l'Espluga.
Interior de les Coves de l'Espluga. | Cedida

Un equip de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i un altre del Grup de recerca seminari de protohistòria i arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (GRESEPIA) estan fent intervencions arqueològiques a les Coves de l'Espluga de Francolí en el marc del projecte quadriennal de recerca que porta el nom d' ‘Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021)’ i que està finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'equip és dirigit per Josep Maria Vergès i per Carlos Tornero, investigadors de l'IPHES. Les excavacions es van iniciar el passat 14 d'octubre i s'allargaran fins a principis de novembre. 

L'objectiu d'aquesta excavació és realitzar dues cales en la zona propera a on es va efectuar una intervenció anterior l'any 2011 amb el propòsit de localitzar i excavar els nivells pertanyents al neolític antic cardial (al voltant de fa 6.300 anys), així com documentar la possible existència d'altres nivells arqueològics i conèixer més àmpliament les ocupacions que van tenir lloc a la cova.

Excavacions a les Coves de l'Espluga de Francolí.
Excavacions a les Coves de l'Espluga de Francolí. | Cedida

En paral·lel a la intervenció de l'IPHES, un equip del grup de recerca GRESEPIA, sota la direcció d'Ivan Cots, realitza excavacions a la Sala del Llac, amb l'objectiu de localitzar restes de la presència humana a la cova durant la protohistòria. 

Les intervencions arqueològiques a la Cova de la Font Major compten amb el suport econòmic i logístic de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí. La col·laboració entre el consistori, l'IPHES i la URV està formalitzada a través de convenis de col·laboració per participar de forma conjunta en programes d'investigació, docència i socialització en el camp de l'arqueologia i el patrimoni cultural relacionats amb el municipi.

L'IPHES ja havia fet una intervenció a la Cova

L'any 2011 l'IPHES va dur a terme una intervenció arqueològica preventiva al jaciment de la Cova en el marc de les actuacions de renovació del projecte museogràfic que s'hi estaven realitzant. Els treballs van consistir en l'excavació d'un dipòsit de sediment  conservat entre les coves de la Vila i de la Font Major, amb l'objectiu de connectar ambdues cavitats i facilitar el pas dels visitants. 

La intervenció va permetre recuperar un conjunt abundant de materials datats en el neolític antic cardial i aquest estudi va posar en relleu la importància d'aquests materials  per documentar el procés d'expansió vers  l'interior de Catalunya de les primeres comunitats d'agricultors i ramaders que inicialment s'assentaren a la costa. 

Excavacions a les Coves de l'Espluga de Francolí.
Excavacions a les Coves de l'Espluga de Francolí. | Cedida

Les Coves de l'Espluga ofereixen tallers de prehistòria per a famílies

D’altra banda, durant el Pont de Tots Sants les Coves de la Font Major oferiran tallers de prehistòria destinats a famílies amb infants de 4 a 12 anys. Aquestes activitats es fan de forma habitual a les Coves de l'Espluga, destinats sobretot a les escoles que les visiten, però en dies destacats, vacances i ponts, on s'espera força afluència de visitants,  s'adapten al públic familiar per poder gaudir de la visita i també del taller.

El taller de prehistòria tindrà lloc  el dissabte dia 2 i diumenge dia 3 de novembre les 12.30 hores.  El preu del taller serà de  4.70€ per nen/a i d'una durada d’una hora i mitja. Les places són limitades i les inscripcions ja es poder fer a l'Oficina de Turisme de l'Espluga de Francolí al telèfon 977-871220 o via correu electrònic a fontmajor@covesdelespluga.info.

  

El taller anirà coordinat per monitors de l'empresa espluguina Drac Actiu i durant el taller els nens i nenes faran activitats pràctiques com  aprendre a construir una cabana paleolítica amb pals, pells i branques sota una balma; coneixeran les eines prehistòriques de caça, la seva evolució i les seves utilitats i crearan la seva pròpia pintura rupestre amb pintures naturals, damunt una lloseta de pedra que després podran endur-se de record cap a casa.