Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'IQOXE després de l'explosió

IQOXE vol reobrir quatre plantes químiques durant l'estiu; els sindicats s'hi oposen

L'empresa demanarà els permisos a la Generalitat en els pròxims dies | Els treballadors demanen que no s'obri «a qualsevol preu i sense garanties de seguretat»

Pla general d'IQOXE després de l'explosió
L'explosió d'IQOXE el passat 14 de gener va marcar un abans i un després sense precedents | Àngel Ullate
 

L'empresa química IQOXE, tràgica protagonista de la gravíssima explosió del mes de gener al Polígon Sud, vol accelerar per posar-se en marxa com més aviat millor i reobrir totes les plantes que li resten en peu abans que finalitzi l'estiu. Quatre mesos després de l'accident, la Generalitat va donar permís per reobrir una de les plantes de la companyia, la d'òxid d'etilè, al 20% de la seva capacitat de la mà d'un informe que avalava les mesures de seguretat  de l'empresa. Ara, IQOXE vol obrir-ne quatre més: les plantes de derivats d'òxid d'etilè i propilè.

L'empresa assegura que les quatre plantes es troben «en bones condicions» i lamenten que amb només un 20% de la producció i amb la incorporació d'un 80% de la seva plantilla per fer-ho efectiu, els números no surten. IQOXE  considera «imprescindible» accelerar la reobertura de les altres quatre plantes per tal de garantir «la viabilitat econòmica» de l'empresa, fet que ha encès totes les alertes al món sindical  de la petroquímica.

IQOXE demanarà el permís de reobertura a la Generalitat «en els pròxims dies»

Fonts de l'empresa han matisat a TarragonaDigital que «són plantes que no tenen res a veure amb la que va accidentar-se», es diferencien en què tenen «una altra tecnologia i una altra producció» i que, per tant, quedarien desmarcades de la perillositat  de l'hemeroteca. Els sindicats, però, no comparteixen en absolut la versió. IQOXE confirma que en aquests moments està treballant en la redacció de l'informe de seguretat per tal de presentar-lo a l'executiu català «en els pròxims dies».

Manifestació pels carrers dels barris de Tarragona per exigir seguretat a les empreses químiques
Unes cinc-centes persones es manifesten a Tarragona per exigir respostes pocs dies després de l'explosió | Antonio Ramos
 

L'escenari és ara d'una planta reoberta, quatre amb voluntat de fer-ho a uns mesos vista i una altra explotada  violentament al gener i sense calendari de reconstrucció. IQOXE  vol que totes les plantes que van resistir l'explosió tornin a la rutina productiva de cara a l'agost. Sobre l'accidentada, l'empresa congela tot moviment fins, com a mínim, «que tinguem una resolució judicial» sobre el que va passar.

«No a qualsevol preu!»: els sindicats exigeixen garanties de seguretat

José Manuel Martín, secretari general de la secció d'Indústria de CCOO, no amaga la seva gran preocupació tot just conèixer la notícia. «No estem gens d'acord en què es pugui reobrir a qualsevol preu i sense garanties de seguretat!», exposa, alarmat. «Nosaltres estarem molt atents, molt a sobre, i denunciarem tot allò que considerem que suposa un risc per a la seguretat dels treballadors», avança.

José Luís Morlanes.
José Luís Morlanes, conseller executiu d'IQOXE, davant els mitjans de comunicació. | Dídac Montoliu
 

Martín recorda que «hi ha una investigació judicial en marxa —encara sota secret de sumari—, una altra investigació de Treball en curs i la que el Parlament ha iniciat», de manera que «encara no sabem  què va fallar a IQOXE el 14 de gener ni per què va passar el que va passar». Demana saber-ho abans de reobrir les plantes i poder «exigir responsabilitats» abans de posar en marxa l'activitat.

L'empresa de la Canonja creu que podria reobrir les plantes de cara a «finals d'agost»

El representant sindical fa un matís important: «Que ningú dubti que volem que IQOXE operi per al bé dels treballadors i de l'economia del territori», recorda, «però el que no podem permetre és que es faci a qualsevol preu». Martín critica amb duresa l'informe de la Generalitat que avalava la primera reobertura, el titlla de «buit de contingut» i l'acusa de redactar-se «de cara a la galeria» mentre «cap de les investigacions  s'ha tancat encara».

Demana respostes clares abans d'accions de reobertura. La companyia, per contra, demana permís per tornar a produir a l'estiu per tal de «poder tirar endavant» després de quatre mesos sense ingressos. Les investigacions sobre què va passar encara no han resolt res. I la decisió definitiva, però, recau únicament a les mans del govern català.