Irregularitats, infraccions de la normativa i pèrdua de paradistes. Aquesta és la situació que viu el mercadet de Bonavista, a Tarragona. Es tracta del segon mercat de venda ambulant més gran d'Europa i el més gran de Catalunya. La Guàrdia Urbana de la ciutat va detectar el febrer de 2018 que un 20% de les parades inspeccionades no presentava autorització per vendre, que hi havia menors treballant i que diversos marxants podrien estar cometent un delicte contra la propietat industrial per falsificació. Des del sector reclamen mesures perquè el mercadet «no acabi d'enfonsar-se».
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
La Guàrdia Urbana detecta nombroses infraccions a Bonavista
El 25 de febrer de 2018, la Guàrdia Urbana de Tarragona va realitzar una inspecció al mercadet de Bonavista. El cos va demanar la documentació de 193 parades de les 363 existents en aquell moment. 39 parades no van presentar cap autorització de venda —un 20% del total— i un 5% dels marxants ocupava més espai del permès. També hi havia mancances de seguretat, dificultat d'accés als vehicles d'emergència, i ocupació d'espai indegut d'algunes parades.
D'altra banda, també es van detectar altres infraccions com menors treballant, venda de productes alimentaris envasats sense etiqueta, cuina en parades sense protecció i possible delicte contra la propietat industrial per venda de roba esportiva falsificada. A més, en el seu informe la Guàrdia Urbana recomana a l'empresa gestora —l'empresa municipal ESPIMSA— augmentar els controls per evitar incidències.
El sector critica la «passivitat» de l'Ajuntament de Tarragona
Un any després de l'informe de la guàrdia municipal, la situació al mercadet de Bonavista «no ha millorat». Ni tan sols l'anunci del consistori d'invertir un milió d'euros en els mercadets ambulants de la ciutat sembla que ho pugui solucionar.«Encara estem a temps de frenar la caiguda lliure, però hem de parlar, buscar mesures i negociar», explica el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona i paradista a Bonavista des de l'any 1975, Alfonso López.
López és molt crític amb el consistori perquè «ha deixat que el mercadet vagi morint». Segons el president de la FAVT, un dels problemes més greus és que «s'està donant llicència només a gent que ven roba de segona mà i això fa que el mercadet perdi qualitat». «Una vintena de paradistes ho deixarem l'any vinent si la cosa segueix així», avisa.
La FAVT ha constituït una taula d'urgència per tractar els problemes dels mercats de Tarragona i del petit comerç de la ciutat. De fet, ja s'ha reunit amb grups municipals com el PDeCAT o Cs. «Malgrat ja hi ha un Pla d'Evacuació, l'estat del mercadet de Bonavista és inadmissible», assegura l'alcaldable independentista Dídac Nadal. Coincideix amb ell el líder de Cs, Rubén Viñuales, qui s'ha trobat amb López i els seus companys per teixir mesures que ajudin a retornar-li la qualitat al mercadet.
Les dades de l'Ajuntament: 30 paradistes menys en 6 anys
L'administració no és transparent amb les dades relacionades amb el mercadet de Bonavista. No hi ha precisió amb el nombre de parades ni tampoc amb el nombre de marxants que han abandonat el mercadet. «Actualment al mercat de Bonavista hi ha 300 paradistes amb diferents mides de parades», diuen des de l'Ajuntament. Sobre el nombre de baixes, informen que «en els últims sis anys han marxat uns 30 paradistes». La crisi econòmica seria el motiu principal d'aquesta decisió.
«N'hi ha molts més que han marxat, el que passa és que estan donant llicències a gent que ja en té per completar espais», assegura Alfonso López. Legalment, diu, no és possible ocupar dues parades amb una mateixa llicència. «Però ells han obert la veda per fer-ho», denuncia. Això, segons el veterà paradista, perjudica la qualitat del mercadet i facilita que s'estengui la venda de roba de segona i tercera mà. Els dubtes sobre la gestió del mercadet per part d'ESPIMSA tornen a ser sobre la taula i els venedors reclamen una reunió d'urgència amb l'Ajuntament.