Imatge de la Llar d'Infants Cèsar August, un dels darrers centres que s'ha sumat al llistat de llars gestionades per l'Ajuntament.

Alerten de possibles irregularitats en la contractació de personal per a les llars d'infants de Tarragona

Les vacants de mestres i educadors es van assignar en dues reunions informatives quan s'haurien d'haver donat per telèfon | «Allò semblava una subhasta», critiquen els testimonis

Alerten sobre possibles irregularitats en el sistema de selecció de personal per les vacants de mestre i educador per a les Llars d'Infants Municipals de Tarragona. En dues reunions informatives, celebrades el 26 i el 31 de juliol, es van oferir places de mestre i educador pel pròxim curs escolar «sense especificar horaris ni sous». El problema, però, és que els interessats no van ser informats que la selecció de personal seria presencial.

En un correu electrònic, l'Institut Municipal d'Educació deixava clar que  no s'hauria respectat l'ordre de mèrits de la borsa de treball, atès que qui no va anar a la reunió, no va optar a la plaça. «El nombre d'ofertes de feina és prou elevat com per intentar agilitzar el procediment d'elecció», han reconegut els tècnics del departament de Recursos Humans. 

«Allò semblava una subhasta»

Divendres, 26 de juliol. Centenars de persones han estat convocades a una reunió informativa sobre el procés de selecció per les vacants de mestre i educador per les Llars d'Infants Municipals. En arribar a la reunió, però, la «sorpresa» va ser «majúscula». «Allò semblava una subhasta. De sobte, van agafar el micròfon i van començar a anunciar les places que hi havia lliures i a atorgar-les segons l'ordre de puntuació de la borsa dels que érem allà», denuncia a TarragonaDigital una de les assistents. A més, no es donava cap detall sobre la plaça en qüestió: «Com hem de dir que sí si no sabem ni el temps del contracte, ni el sou ni els horaris?», es pregunta la testimoni. 

En tractar-se d'un càrrec en una empresa municipal, el concurs de places ha de ser obert i s'hauria d'ajustar a un decret. En aquest cas, el Decret de 19 de juliol de 2017, segons el qual «es va acordar la convocatòria i va aprovar les bases que han regit el procés selectiu lliure per a l’ampliació de la borsa d’educadors o educadores de llars infants municipals pel sistema de concurs per a donar cobertura a programes de caràcter temporal, les incidències i baixes de la plantilla, per a cobrir places vacants o substitucions en règim d’interinitat». 

Les bases del mateix especifiquen que «les qualificacions obtingudes en aquest concurs determinaran l'ordre per als nomenaments, o contractacions en règim laboral, de personal interí i/o de durada determinada, a temps parcial o a jornada sencera, que puguin ser necessaris per a cobrir les necessitats que es produeixin». 

Imatge de la Llar d'Infants Cèsar August, un dels darrers centres que s'ha sumat al llistat de llars gestionades per l'Ajuntament.
Imatge de la Llar d'Infants Cèsar August, un dels darrers centres que s'ha sumat al llistat de llars gestionades per l'Ajuntament. | XTEC

L'Ajuntament reconeix que ha hagut d'«agilitzar» els processos de selecció

El nombre de places vacants per a mestre eren cinc i el d'educador una vintena. Tot aquell que no va assistir a la reunió, s'ha quedat sense possibilitat de treballar. La convocatòria d'educadors, després de les queixes rebudes pels assistents, s'ha repetit aquest dimecres, 31 de juliol. Però exactament amb el mateix sistema de selecció: primer, presencial; segon, per ordre de mèrits.

«El nombre d'ofertes de feina és prou elevat com per intentar agilitzar el procediment d'elecció, per part de les persones que formen part de la borsa de treball, d'una o altra feina.  Per això, en finalitzar el curs 2016-2017, el curs 2017-18 i el curs 2018-19 es van convocar reunions en què es van oferir les diverses opcions de feina, per al curs següent a les persones que formen part de la borsa de treball, seguint l'ordre de puntuació», reconeixen des del consistori. Per tant, ja fa temps que el presumpte procediment irregular es repeteix. 

«Vaig demanar a l'Ajuntament les bases del sistema de selecció i em van dir que no el tenien. Ni tan sols els sindicats ho saben. És molt greu que no hi hagi un procediment oficial establert», denunciava la testimoni. En total, les llars d'infants gestionades per l'Ajuntament són nou. Les darreres incorporacions han provocat que s'obri un ampli ventall de places de feina per «consolidar la dotació de personal». El regidor de Contractació, Jordi Fortuny (ERC), després de ser preguntat per aquesta qüestió, s'ha remès als tècnics de Recursos Humans, que són els que intervenen en la provisió de places ordinàries, la selecció i l'adjudicació de places.