Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Les instal·lacions de l'IRTA al centre Mas Bové a Constantí on s'hi farà un espai d'interpretació de l'oli

De purí a biogàs i hidrogen verd: el gran projecte que estudien fer al Morell

L'IRTA té sobre la taula una iniciativa innovadora per a la qual busquen finançament públic i privat

L'IRTA està estudiant un projecte per elaborar biogàs i hidrogen verd a través de purins. Actualment s'estan buscant els suports públics i privats per tirar-lo endavant l'any vinent mateix. La idea és desenvolupar-lo a les instal·lacions de Mas Bové, al Morell amb diferents finalitats.

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries té sobre la taula aquesta iniciativa que permetria aprofitar els purins de pollastres i porcs per elaborar biogàs. A través d'aquest primer combustible es podria generar, en segon terme, hidrogen verd. Tenint en compte la línia de subvencions europees actuals, els impulsors del projecte confien acollir-se als fons europeus Next Generation.

La previsió, de fet, és poder posar la planta en marxa l'any que ve. Des de l'IRTA es veu com una possibilitat que cobreix dues necessitats. Per una banda, deixar de considerar «un problema» els purins i el seu tractament, i per l'altra, la generació d'energia neta.

El projecte es troba en fase inicial, en procés de disseny, redacció i recerca de fons. Es busca finançament públic i privat perquè es pugui engegar l'any vinent. De l'àmbit privat es vol aconseguir socis entre el sector primari, les empreses gasistes i les de construcció d'equipaments de serveis.

El director general de l'IRTA, Josep Usall, explica que «en funció dels que tinguem, optarem per transformar tot el biogàs en hidrogen o no». Un altre aspecte que s'estudiarà és «si el residu de fer el biogàs es pot convertir en fertilitzant perquè no et quedis de nou amb el rebuig». Des de l'institut es considera un projecte «molt versàtil» per incorporar les últimes tecnologies en aquest àmbit.

Usall, explica que s'aprofitaran les granges de pollastres i de porcs que té l'IRTA, els camps i l'espai per fer recerca. Així, la planta de biogàs produirà energia que servirà per a les granges i per fer fertilitzants. Ho entén com «un cicle tancat» d'economia circular i reaprofitament.

Una vegada cobertes aquestes dues vies, el biogàs es faria servir per generar hidrogen per produir electricitat o combustible. Químicament, l'hidrogen s'obté trencant la molècula d'aigua, i el que li atorga l'etiqueta d'energia verda és que aquest procés es faci amb energies renovables. Joaquim Brufau, delegat institucional de l'IRTA al Camp de Tarragona, apunta que «serà un dels principals elements transformadors de la ramaderia europea, aconseguir que els purins siguin un nou recurs».