Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
ITV

La ITV es complica a Catalunya al maig: les 2 proves noves per als cotxes

Al maig arriben canvis importants a la ITV

Al maig, la situació es complica encara més per als conductors catalans. Aquesta vegada els canvis estan relacionats amb la Inspecció Tècnica de Vehicles, més coneguda per les seves sigles: ITV. D'ara endavant, a Catalunya els cotxes s'hauran de sotmetre a dues proves noves quan acudeixin a la revisió.

Durant els darrers anys, el món automobilístic ha evolucionat a passos de gegant, tant els cotxes com la manera de conduir han canviat. Així mateix, altres aspectes directament lligats al sector s'han hagut d'adaptar a les noves circumstàncies. Entre ells, la ITV, que ve carregada amb dues novetats importants.

La ITV canvia a Catalunya: noves proves per als cotxes

La ITV és un tràmit pel qual han de passar tots els vehicles cada cert període de temps. Mitjançant aquesta inspecció, es comprova que tots els elements funcionen correctament, per tal de garantir la màxima seguretat al volant. Aquestes proves es van instaurar com a obligatòries per a tots els vehicles l'any 1985.

Imatge d'un cartell anunciant l'entrada a la ITV
A Catalunya, els cotxes hauran de sotmetre's a dues proves noves a la ITV. | EUROPA PRESS

Aleshores, en funció de les necessitats que desapareixen o van sorgint, és lògic que aquestes examinacions s'hagin d'actualitzar amb el pas del temps. Ara, la ITV ha anunciat dues noves supervisions que afecten la gran majoria dels automòbils catalans. Aquestes tenen a veure amb el sistema 'eCall' i el control OBD (On-Board Diagnostics).

1. Dispositiu 'eCall' SOS

Una de les noves proves a què s'hauran de sotmetre els cotxes a Catalunya a partir del maig està relacionada amb el funcionament adequat del sistema 'eCall'. Es tracta d'un mecanisme d'auxili, obligatori des del 31 de març de 2018, que s'activa en prémer un botó situat al costat del retrovisor central.

Aquest és de color vermell i hi ha les sigles SOS. Està ideat per ser utilitzat en cas de patir un accident, una avaria o per avisar de qualsevol altre altercat a la carretera. En prémer el botó, l'usuari es posarà en contacte amb la central d'emergències.

Ara bé, aquest no és l'únic canvi a què s'enfrontaran els cotxes per passar la ITV al territori català. És més, aquesta segona modificació pot perjudicar un nombre més gran d'automòbils.

2. Control OBD

A partir de maig, a la ITV començaran a revisar el consum i els nivells d'emissions reals dels vehicles catalans. Aquestes dades es mesuraran a través del sistema OBD, les sigles del qual signifiquen 'diagnostic a bord'. Consisteix en un port de connexió a la centraleta del cotxe, on es troben registrades totes les dades referents al consum i les emissions.

Un treballador de l'estació ITV d'Amposta revisant els frens d'un vehicle
El sistema OBD serveix per comprovar el consum i els nivells d'emissió d'un vehicle. | ACN

Mitjançant l'aparell OBD, es comprovarà l'estat del motor i que els nivells de carburació que emet el vehicle es trobin dins el rang establert. Així mateix, des d'aquest ordinador, el tècnic podrà accedir als avisos d'avaria per verificar que les dades no han estat manipulades pel conductor abans d'iniciar la prova.

Més d'un 35 % de vehicles condueix sense passar la ITV

Malgrat ser una prova obligatòria per a tots els vehicles, són molts els usuaris que decideixen no presentar-se a la ITV. Segons les dades facilitades per l'Associació Espanyola d'Entitats Col·laboradores de l'Administració a la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA-ITV), l'absentisme en la revisió es troba per sobre del 35 %.

«3 de cada 10 vehicles que circulen per les carreteres ho fan sense tenir la inspecció al dia», detallen des de l'associació. Així mateix, el director gerent d'AECA-ITV, Guillermo Magaz, recalca que «no és una coincidència que els anys amb més absentisme a la ITV siguin també els de més sinistralitat viària».

En aquest sentit, Magaz recorda que la ITV permet verificar la seguretat del vehicle, amb la qual cosa, és imprescindible per detectar qualsevol possible defecte abans que aquest pugui provocar un incident de més gravetat.