El jaciment pre-ibèric d'Alcanar, a les Terres de l'Ebre, podria ser clau per reescriure part de la història de Catalunya. I és que, després de 23 campanyes d'excavacions, els arqueòlegs del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona han trobat evidències de presència fenícia a la zona. Això implicaria que, si es confirma la teoria, els fenicis serien el primer poble colonitzador mediterrani que es va establir en territori català fa uns 2.800 anys.
A dia d'avui, hi ha consens amb el fet que els grecs van ser els primers colonitzadors mediterranis que es van establir a l'actual Catalunya. Ho van fer a Roses i Empúries, però segons el GRAP de la UB, uns 150 anys abans ja hi hauria fenicis establerts al territori català, concretament a Alcanar.
Així doncs, les troballes del jaciment pre-ibèric situades en un turó a prop de la costa podrien significar un canvi destacat en la història del país. I és que els arqueòlegs encarregats d'investigar a la zona no descarten que aquest jaciment fos, en realitat, una factoria fenícia.
Segons el GRAP, la presència dels fenicis a Alcanar anava més enllà i no es limitava a l'intercanvi comercial freqüent amb els cabdills i pobladors. Aquesta activitat ja es coneixia, però, ara tot apunta que el lligam podria ser molt més fort.
Tal com afirma el codirector de les excavacions i professor de la UB, David Garcia, la confirmació d'aquesta teoria significaria «un canvi important no només en la interpretació global del jaciment de Sant Jaume sinó de la relació entre indígenes i comerciants en aquesta zona».
Tal com ha explicat didàcticament Garcia, «sempre s'ha explicat, i és lògic, que la primera presència colonial estable de comerciants mediterranis de fora de Catalunya era del món grec, els foceus a la zona del golf de Roses. Aquí estaríem en una situació que 150 o 125 anys abans que els grecs arribin a la zona d'Empúries potser ja tenim altres agents de comerç exògens, no grecs, fenicis, establerts a l'altre extrem del país, a les Terres del Sénia. Això ve a canviar aquesta circumstància historiogràfica: hauríem de remetre a 150 anys enrere la presència de colons mediterranis i posar primer, en lloc dels grecs, els fenicis».
El jaciment d'Alcanar es calcula que va ser actiu entre l'any 800 i 550 aC i ja fa un quart de segle que els experts treballen a la zona per conèixer-ne més detalls.