Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Joan Perarnau Moya

El Fòrum Judicial de Tarragona, principal repte de mandat del nou president de l'Audiència Provincial

El magistrat Joan Perarnau Moya ha pres possessió del seu nou càrrec aquest dijous | Els expresidents Javier Hernández i Antonio Carril han estat els seus padrins

Joan Perarnau Moya
El nou president de l'Audiència Provincial Joan Perarnau, al centre, de bracet amb els seus padrins, els expresidents Javier Hernández i Antonio Carril. | ACN

El magistrat Joan Perarnau Moya ha jurat aquest dijous el càrrec de president de l'Audiència de Tarragona. Durant l'acte de presa de possessió, el nou president ha emplaçat els jutges a millorar en laboriositat, eficàcia i rapidesa, i ha situat l'impuls del nou Fòrum Judicial com un dels principals reptes del mandat. «Estant com estem en vuit seus diferents i repartides per tota la ciutat, no podem millorar encara que vulguem», ha lamentat.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

De fet, tant el president del TSJC, Jesús María Barrientos, com el president sortint, Javier Hernández, també han reclamat a Justícia que construeixi l'edifici. Barrientos ha agraït a Perarnau l'acceptació del càrrec perquè, al seu parer, «no és el millor temps per assumir responsabilitats judicials d'aquesta índole».

Joan Perarnau Moya
Joan Perarnau, a la dreta, assegut amb la Sala de Govern, amb la presència del president del TSJC, Jesús María Barrientos, al centre. | ACN

En el seu discurs, el nou màxim responsable dels òrgans judicials de la demarcació ha desgranat alguns dels seus objectius, com ara impulsar i promoure l'especialització dels jutjats i la superació de l'estricte partit judicial en el repartiment d'assumptes per tal d'agilitar la tramitació dels procediments i redistribuir i equilibrar les càrregues de feina entre els jutjats del territori.

«Tarragona mereix tenir una seu judicial com cal»

Com a principal repte del mandat Joan Perarnau Moya ha situat l'impuls del «tan desitjat i esperat» Fòrum Judicial a la ciutat de Tarragona, que ha considerat «una infraestructura necessària i bàsica». En aquest sentit, ha assegurat que  instarà i insistirà tant al Departament de Justícia com a l'Ajuntament perquè «hi posin fil a l'agulla». Tot i reconèixer que el Govern ha impulsat en els darrers anys nous edificis com els de Tortosa, Amposta i El Vendrell, ara és el torn de la capital. «Tarragona mereix tenir una seu judicial com cal», ha sentenciat davant la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha assistit a l'acte.

Joan Perarnau Moya
Pla obert del nou president de l’Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, després de prendre possessió del càrrec. | ACN

En el seu discurs, Joan Perarnau ha afirmat que «de la justícia en depèn, no només la pau social, sinó fins i tot la bona marxa econòmica del territori» i s'ha compromès a exercir «amb la major implicació, voluntat i eficàcia possible». El nou president ha recordat que va venir a Tarragona fa disset anys «amb un caràcter de total provisionalitat» i que ara, ha dit, s'hi sent «totalment acollit i arrelat».

Perarnau va començar a l'Audiència com a magistrat de la secció segona –penal– i des del 2007 és magistrat de la secció tercera –civil–. Després de jurar el càrrec de president de la institució, el president s'ha incorporat com a vocal nat a la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que amb ell dona per tancat el procés de renovació del seu plenari.

Hernández reivindica la fidelitat dels jutges a la Constitució

El president de l'Audiència els darrers deu anys, Javier Hernández, s'ha acomiadat amb un missatge d'agraïment i de disculpa per als diferents col·lectius amb qui ha compartit feina durant aquest període. «Ha estat un període complex, amb profunds canvis orgànics i una greu crisi econòmica i social, que va col·locar el Poder Judicial en una situació límit», ha manifestat.

Imatge de la façana d'entrada a l'Audiència de Tarragona | ACN

Hernández també ha aprofitat el seu discurs per reivindicar el «conjunt indissoluble» que conformen, ha dit, la Constitució i la funció judicial. «En un sistema constitucional avançat com el nostre els jutges no som simples tecles inanimades d'un entramat formal institucional de solució de conflicte. Som jutges perquè creiem en el sistema de drets fonamentals i valors que la Constitució garanteix. La nostra fidelitat a la Constitució no és cega ni irreflexiva; és l'única manera possible de comprometre'ns amb la justícia, la llibertat, el pluralisme, la igualtat i la convivència pacífica», ha afirmat.

El ja expresident de l'Audiència ha desitjat sort i ànims al seu successor, i ha lamentat no haver pogut complir «alguns anhels» com el del Fòrum Judicial. «Estic segur que el faràs teu, que mantindràs la reivindicació de la seva ja inajornable execució i que, per fi, el veurem realitzat», ha afegit Hernández.

Barrientos creu que «no és el millor temps» per assumir responsabilitats judicials

Per la seva banda, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha agraït al president sortint la seva feina i lideratge els darrers anys. A més, ha apuntat que la Sala de Govern del TSJC està convençuda que la seva trajectòria professional «reclama superiors cotes de responsabilitat» després de passar els darrers 24 anys a l'Audiència de Tarragona. Pel que fa al nou president, Barrientos ha reconegut la seva «valentia i compromís de servei». «No és el millor temps per assumir responsabilitats judicials d'aquesta índole», ha opinat.

Presa possessió Joan Perarnau Moya
Imatge d'un dels moments de l'acte de presa de possessió de Joan Perarnau Moya com a nou president de l'Audiència de Tarragona. | ACN

El president del TSJC ha emplaçat Perarnau a seguir reclamant el Fòrum Judicial. «És urgent que s'habilitin partides pressupostàries per abordar-lo i, si és possible, executar-lo durant el mandat presidencial», ha dit. A més, Barrientos també s'ha referit a algunes necessitats cròniques del territori, com ara els desequilibris als jutjats socials, la sobrecàrrega dels jutjats mercantils i de família, el «col·lapse» al jutjat especialitzat en clàusules sòl, la sobrecàrrega dels jutjats de Reus o els problemes de cobertura de vacants en partits judicials únics com Gandesa i Falset.