— Li plantejo ara un tema que vostè com ebrenc, i com antic alcalde de Tortosa, coneix de primera mà. Està a favor o en contra del pla de rotondes dissenyat per la Unitat de Carreteres de la demarcació de Tarragona a la N340 al sud de la província que compta amb la ferma oposició dels veïns de la zona?
—M’he reunit amb ells i respecto la seva posició. Crec que la gran solució per reduir la sinistralitat a la N340 al sud i al nord de la província és la recuperació de la concessió de l’AP7. Per tant, en la mesura que això es produirà a finals de l’any que ve, està en via de solució. La carretera nacional 340 ha de ser una via de comunicació comarcal i en aquest sentit el fet que hi hagin rotondes no hauria de ser un obstacle greu. En una via de llarg recorregut no seria aconsellable però tots els experts recomanen les rotondes com una forma de frenar la velocitat del trànsit i a mi no em sembla malament i tenint en compte que bona part dels ajuntaments, dels seus alcaldes i alcaldesses, estan a favor de les rotondes... En principi no hi ha cap motiu per demanar-li al ministeri de Foment que modifiqui aquest plantejament..
— La presidenta d’Adif va anunciar la setmana passada que el tram català del corredor del mediterrani estaria acabat l’any 2020. Això són 2 anys i mig, encara no, des d’avui. Atès que és l’enèsim calendari que s’anuncia, es complirà? Quan començaran les obres a Tarragona ciutat? Quan comencin les obres té preparats Adif plans de contingència per si perjudiquen els usuaris?
— El corredor del mediterrani és absolutament prioritari. És voluntat del Govern de garantir la seva execució amb la màxima rapidesa possible. Ja està previst des de fa temps, ja s’ha projectat, i s’està executant l’obra. Hem d’intentar que realment aquest calendari es compleixi. Vull pensar que serà així i treballarem realment perquè sigui possible. I pel que fa a la solució de contingències, evidentment estarem molt amatents. Ara hem tingut el problema amb les obres del tercer fil que ha afectat als càmpings del nord de la demarcació . L’hem resolt raonablement bé crec jo. El que hem fet ha estat adaptar l ‘execució de l’obra i modificar el calendari amb la voluntat d’evitar les molèsties als càmpings i el mateix farem si les molèsties arriben dins Tarragona ciutat.
— Aena ha anunciat una adjudicació per valor d’11,5 milions d’euros a l’aeroport de Reus. Aquest aeroport té capacitat per rebre 3 milions de passatgers i actualment volta per l’entorn del milió, un any per avall al següent per amunt. Quines solucions proposen des del govern central? Està representat el govern central a la taula estratègica? Estarien a favor de traspassar la gestió de l’aeroport al govern de la Generalitat?
— Està damunt la taula ser la quarta pista de l’aeroport del Prat i Girona, d’alguna manera, pretén ser-ho. Però jo crec que hem de valorar el nostre aeroport per aconseguir que pugui jugar un paper determinant en aquest sentit com l’aeroport sud del Prat. Per tant jo penso que anem en bona direcció. Continuem , per descomptat, estan presents a l’aeroport i, sobre la possible transferència de l’aeroport al govern de la Generalitat jo no tinc constància de què això estigui a sobre de la taula en aquest moment. No em correspon a mi dir si això és o no ha de ser així. Serà el ministre de Foment en tot cas qui ho digui.
— Un clàssic que he de preguntar-li, en quin estat es troba el traspàs de carreteres amb l’ajuntament de Tarragona?
— És un tema que m’ha plantejat l’alcalde i encara no n’hem parlat amb el ministeri del Foment. Jo crec que el plantejament de l’ajuntament de Tarragona és força correcte perquè la seva demanda en quant arranjament d’aquestes travessies urbanes no és excessiva . Penso que és perfectament assumible per part del ministeri de Foment. L’únic dubte està en si Foment ha de fer una inversió molt gran o no en l’arranjament abans de la devolució.
— Una de les principals àrees inversores de l’Estat a la província és el servei provincial de Costes. Està Costes regenerant les platges?
— S’estan fent actuacions, se n’han fet en el passat i es continuen fent per mantenir les platges, regenerar-les quan hi ha erosió fruit dels temporals marítims i, sobretot, tenim un tema absolutament prioritari que afecta el sud de la demarcació que és la regressió del Delta. Necessitem un pla conjunt d’actuació en matèria de regressió.
— Vostè com a gran coneixedor de l’Ebre, està a favor de la navegabilitat del mateix?
— Navegabilitat sí, però per turisme no per mercaderies com algú històricament ha plantejat.
«Col·laboració per lluitar contra el top manta»
— Durant aquest dimecres 1 d'agost hi ha hagut incidents a Salou entre manters i mossos d’esquadra. Quina valoració en fan des de la Subdelegació i per quina solució apostarien?
— Condemnem tot tipus de violència i ens mostrem oberts a impulsar la màxima col·laboració entre les forces i cossos de seguretat per fer front a la problemàtica que genera el top manta.
— Com a màxim responsable de les Forces i Cossos de seguretat de l’estat a la província. Quin és l’estat actual dels mateixos i de les relacions d’aquests amb altres cossos de seguretat com ara els mossos?
— L’estat el definiria com d’absoluta normalitat i la relació amb els mossos és de plena col·laboració com no podria ser de cap altra manera. Hi ha pogut haver problemes entre les institucions de les quals depenen però em consta que problemes entre els cossos policials no n’hi ha hagut i no n’hi ha d’haver.
— Hi ha constància que s’estigui preparant un nou pla d’emergència nuclear per part de la direcció general de protecció civil del ministeri de l’interior? Com a Subdelegat, és partidari de traslladar el PENTA a l’edifici del 112?
— El Penta és un tipus de pla que ha d’estar en revisió constant . Pel que fa al trasllat a l’edifici del 112, si ha de millorar l’eficàcia, jo no ho veuria malament.