Quadre de Maties Palau Ferré.

Les xarxes socials imaginen la vida dels personatges femenins dels quadres del montblanquí Maties Palau Ferré

L’escriptor Màrius Serra ha iniciat un joc d’estiu on pregunta als usuaris com s’imaginen la vida de les dones que va pintar Palau Ferré, obtenint enginyoses respostes

«Et dius Carlota. Venies cada tarda a la llibreria, seies sense dir res i miraves, tan sols ho miraves tot. Així durant anys. Mai no et vam dir res. De sobte vas deixar de venir. Vint anys més tard ets una escriptora reconeguda a tot arreu». És la vida fictícia que tindria un dels personatges femenins d’un dels quadres del montblanquí Maties Palau Ferré (1921-2000), segons imagina una usuària de Twitter.

Aquesta és només una de les històries que els usuaris han anat escrivint sobre els personatges femenins dels quadres del pintor. Tot plegat és gràcies a un joc d’estiu que ha proposat fa pocs dies l’escriptor Màrius Serra a través dels seus comptes personals  de les xarxes socials i que està rebent una important allau de respostes.

Serra penja imatges de quadres on apareixen les característiques dones que pintava Palau Ferré i llença una pregunta a l’aire com si aquestes dones haguessin perdut la memòria. «Qui sóc? Com t’agradaria que em digués?», són algunes de les qüestions que Serra deixa en mans dels usuaris, que s’han posat mans a la feina i han respost amb originals i imaginatives històries.

Les enginyoses respostes dels usuaris

Milers de ‘likes’ i centenars de respostes han construït infinitat de vides dispars històries darrere dels quadres, escrivint enginyoses i genials biografies de les enigmàtiques dones que van inspirar el pintor de Montblanc.

Des d’inspiradores històries com «és la noia dels ulls foscos, la noia de la nit, l’enamorada de la lluna», fins a un simple «ets la Jeny i treballes a la SEAT». N’hi ha que s’han atrevit a posar-li cognom, professió, passat, entorn, ciutat i, fins i tot, nom als pares de les noies.

Francesc Marco Palau, net nebot de Maties Palau Ferré, amb Màrius Serra.
Francesc Marco Palau, net nebot de Maties Palau Ferré, amb Màrius Serra. | Cedida

Aquest, és un fil que va començar a les xarxes socials com un joc per a posar nom a les muses que van inspirar el pintor Palau Ferré i ha acabat servint d’inspiració als usuaris  per a escriure històries a partir d’una imatge estàtica.

Cada dia, Màrius Serra puja una nova imatge de les obres del pintor montblanquí i planteja una nova pregunta sobre la noia que hi apareix, amb l'etiqueta #ladonaméspintada. Aquest joc ha anat teixint un fil, relacionant una imatge amb l’altra, tot creant una història de continuïtat entre els diferents quadres, que té enganxades a centenars de persones.

Aquest any, el pintor montblanquí Maties Palau Ferré també ha estat protagonista per altres motius. El net nebot del pintor,  Francesc Marco Palau, ha publicat 'El pintor que cremava els seus quadres', un assaig on s'explica la vida del pintor, fent èmfasi en aquest episodi que dona títol al llibre, on l'artista incendiava les seves creacions a manera de protesta.

També et pot interessar: