JJOO Tòquio 2020: creen una plaça ‘reciclable’ a la Vila Olímpica

El complex serà l’epicentre d’oci i serveis per als atletes i estarà fet amb fusta reciclable i tècniques tradicionals japoneses de construcció

Gran aposta mediambiental la que es farà en els Jocs Olímpics (JJOO) de Tòquio 2020. En concret, la plaça de la Vila Olímpica serà sostenible i ‘reciclable’, ja que estarà feta de fusta reutilitzable i a través de tècniques tradicionals japoneses de construcció. Aquest punt serà l’epicentre de l’oci i dels serveis per als atletes.

El complex fa uns 5.300 m² i compta amb 40.000 peces de fusta al damunt d’unes illes de la badia de Tòquio. La zona d’esbarjo comptarà amb cafeteries i botigues amb accés tan sols per als atletes, mitjans de comunicació i membres de les diferents delegacions. El sostre compta amb acer recobert amb bambú, que farà d’aïllant tèrmic, mentre que a l’interior hi haurà canonades descobertes amb aigua freda per refrescar l’ambient. 

Tècniques tradicionals japoneses

Aquesta construcció serà, per tant, temporal i inspirada en l'arquitectura tradicional japonesa, és a dir, a força d'acoblament de llistons de fusta que, un cop finalitzats els jocs, seran desmuntats i reutilitzats en altres estructures per a parcs públics o escoles.

«Tota la fusta emprada procedeix d'explotacions sostenibles i ha estat donada per 63 municipis del Japó. La fusta serà retornada per a la seva reutilització després dels Jocs», explica el responsable de sostenibilitat d'infraestructures de Tòquio 2020, Naraka Makihara.

La plaça, encara en construcció, ha costat 2.400 milions de iens (uns 19 milions d'euros) i la intenció és que els materials que es facin servir siguin totalment reutilitzables. La inauguració del complex està prevista el 14 de juny, just deu dies abans que comencin els jocs. El seu us té data de caducitat: el 9 de setembre, just quan acaben els Jocs Paralímpics. A partir de llavors, els blocs de pisos que la componen es posaran a la venda per a ús residencial.


Comentaris

envia el comentari