Després de la consolidació com a novel·lista que va significar Lo que nos queda de la muerte (Alrevés, 2016), guardonada en diversos certàmens especialitzats en el gènere noir, Ledesma hi torna. Si en el llibre anterior l'autor traçava les parets mestres de la seva manera de narrar, amb una poètica del ressentiment pròpia i acurada i amb una revisió actual dels cànons del realisme brut, a La noche sin memoria (Alrevés, 2018), aprofundeix i perfecciona el seu estil característic.
Així es va destacar ahir al Centre Cultural de Cambrils, ple d'amics i lectors de l'escriptor, on tant els editors de Alrevés amb qui ha publicat les seves quatre obres, com l'encarregat de la presentació del llibre, el professor de literatura espanyola Ramon García Mateos, com el mateix Jordi Ledesma van coincidir amb què ens trobem davant de la millor obra de l'autor.
La noche sin memoria reprèn els espais i els ambients de la novel·la anterior, un Cambrils amb prou feines desdibuixat, i hi situa una història crua que s'estructura a partir de la desaparició d'un jove xapero i d'una prostituta russa. El protagonista serà l'encarregat d'esbrinar què ha passat, en un viatge que el durà fins a les llunyanes ciutats de Tarragona i Grozni. Com sempre, l'excusa de la trama és el fil que fa servir Ledesma per parlar de la corrupció moral, del crim i de les baixeses de l'ànima humana.
En la presentació, Ledesma va voler agrair especialment als seus editors la confiança a l'hora de publicar les seves quatre novel·les, que l'han convertit en l'autor insígnia d'aquesta jove editorial barcelonina del gènere negre. El professor García Mateos va aprofitar la seva intervenció per fer una defensa de la literatura, per apuntar els referents del novel·lista cambrilenc i per fer una retrospectiva de la seva obra, que ja comença a tenir un gruix d'importància. En acabar l'acte, Ledesma va dedicar exemplars del llibre als lectors que van voler acostar-se a saludar-lo.