Som gairebé a les portes d'agost, el mes preferit per la majoria de la gent per anar-se'n de vacances. Tot i això, tot indica que no tindrem tan bon temps com esperàvem. El jove meteoròleg Jorge Rey ha volgut transmetre un missatge d'alerta amb vista a les properes setmanes: «Segurament acabin entrant».
Al seu canal de Youtube explica que durant aquesta època «es genera una àrea de borrasques que genera pluges fortes». Són més comuns a Alemanya, Àustria, encara que també podrien aparèixer amb intensitat a altres punts d'Europa.
Molts dels seus seguidors, sobretot els del nord peninsular, pregunten a Jorge Rey «quan arriba l'estiu». El mes de juliol ha estat marcat per «la pluja i cels tancats», a Cantàbria, el País Basc i Astúries. Tot i que advertien que l'estiu seria més càlid, no descarta que pugui ser «més fred del normal».
Amb vista al mes d'agost creu probable que al nostre país «entrin borrasques, aire fred aïllat fora de la circulació». Aconseguirien provocar «tempestes». També en responsabilitza a la temperatura del mar Mediterrani, que està «calenta, com passa cada any».
Quin temps ens espera a l'hivern?
Encara resulta una mica arriscat oferir previsions de cara a l'hivern. Encara ens queden uns quants mesos per endavant. Però ell ja deixa entreveure amb un refrany el que pot passar: «Año de avispas, año de nieves, año de ventiscas», apunta.
Explica que properament arriba l'agost, «un mes molt important per a l'anàlisi de les 'cabañuelas' o altres mètodes». També es basa en una altra dita per avalar la seva teoria: «Agost porta el secret de tot l'any complert.».
Es pronuncia tant a llarg termini després que un seguidor compartís una fotografia i un comentari. Hi indicava que «abans de la 'Filomena' vam tenir una gran quantitat de vespes. Ens diu que aquest any també està sent així».
Jorge Rey es pregunta si «podríem tenir una nova 'Filomena'». Però ràpidament aclareix que «en realitat no ho sabem», ja que «hauríem d'esperar les previsions, encara és aviat». Això sí «com a indici, no deixa de ser-hi», afegeix.
El jove expert en meteorologia llança un avís: «No us fieu de notícies sensacionalistes per dir que ve una nova 'Filomena'. No diem que vingui», aclareix. Assenyala que es tracta de l'apreciació d'un seguidor, que «pot ser perfectament correcta», però ara com ara caldrà «ser cauts».
La presència d'insectes i animals
Jorge Rey sosté que són diversos els internautes que s'han posat en contacte amb ell per transmetre-li les seves inquietuds. Molts creuen que hi ha més papallones respecte a altres anys. Però passa el mateix amb les «marietes i el pugó».
Tampoc s'oblida que «els Estats Units han patit una plaga bestial de grills». Segons la seva opinió, «el clima té les seves conseqüències a la fauna i la flora». El mateix passa amb les formigues, insectes que utilitza ell per fer els seus pronòstics. «Estic veient formigues, això té algun significat», apunta enigmàtic.
Els mosquits i la pluja
Fa uns dies, el jove de Burgos utilitzava un altre refrany per analitzar la situació meteorològica a Espanya: «Núvols de mosquits, aigua prompte». Explicava que «dilluns i dimarts vam tenir jornades a Burgos que superaven els 30ºC».
Tot i això, «curiosament dimecres va canviar el temps, però abans vam veure aquestes pluges de mosquits. Ens indicaven un canvi de temps, com es va poder confirmar amb les precipitacions que van afectar el Cantàbric». Segons la seva opinió, aquest any el camp està tan verd per «les pluges de maig i juny». Fins i tot parla de «pluges de calamarsa al nord a Burgos o al País Basc».