Demà fa un mes de la devastadora DANA que va transformar el Llevant espanyol en un escenari de tragèdia. València, una de les zones més afectades, encara intenta assimilar les pèrdues humanes i materials que van deixar les pluges torrencials.
Jorge Rey, el jove meteoròleg famós per predir la borrasca Filomena, va visitar recentment el programa Festa. Allà va oferir una reflexió crítica sobre els fets i va compartir els seus pronòstics sobre un hivern que podria ser igual de desafiador.
Una tragèdia que es va poder anticipar
Jorge Rey no va dubtar a assenyalar que la tragèdia de la DANA podria haver-se mitigat si s'haguessin atès els senyals que ell mateix i altres experts van advertir amb antelació. Segons va explicar, els sistemes oficials van fallar en emetre alertes clares i oportunes. "Alguns van despertar amb les cases inundades, mentre els avisos van arribar massa tard", va comentar.
En la seva intervenció, Jorge Rey va recordar que dies abans de la catàstrofe ja havia assenyalat l'arribada de pluges intenses al Llevant. El seu mètode, basat en les cabanyoles i l'observació de la natura, li va permetre preveure amb exactitud acumulacions "superiors a 300 litres per metre quadrat".
"Ho vaig avisar una setmana abans. Els senyals hi eren, des dels freds en altura fins a l'arribada anticipada de les grues a mitjans d'octubre", va afirmar.
Les grues i l'atmosfera: claus per entendre el desastre
Un dels aspectes més cridaners de la seva explicació va ser la relació entre el comportament de les grues i els canvis atmosfèrics. Segons Jorge Rey, l'arribada d'aquestes aus des del nord sol passar més tard a l'any. Però ja havien anticipat el fred en altura característic de les DANES.
Aquest fenomen, combinat amb una Mediterrània encara càlida i vents humits, va generar un còctel perfecte per a tempestes històriques. "El que abans anomenàvem gota freda i ara DANA té patrons predictibles. L'atmosfera i els animals ens parlen, però no sempre escoltem", va assenyalar el jove meteoròleg.
També va destacar que les pluges torrencials a zones muntanyoses van ser determinants per al desastre en àrees urbanes com València. On les precipitacions locals no van ser tan intenses, però sí que van rebre els desbordaments generats riu amunt.
Un hivern que podria ser complicat
Jorge Rey també va aprofitar l'ocasió per mirar endavant. Segons la seva anàlisi, els senyals atmosfèrics indiquen que les riuades recents només podrien ser el principi d'un hivern especialment dur. Les condicions actuals, amb una Mediterrània encara càlida, podrien propiciar noves borrasques i episodis extrems en els propers mesos.
El seu advertiment és clar: "No es tracta d'alarmar, sinó d'aprendre i estar preparats. Això és només el principi, ja que la natura ens dóna pistes, però depèn de nosaltres interpretar-les i actuar".