Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos dels cuiners participants mostren la seva proposta al que els ha d'aconsellar, que se la mira atentament

La Ganxet Pintxo de primavera ja fa xup-xup a Reus

Una jornada per als restauradors comença a preparar el terreny d'aquesta edició

Dos dels cuiners participants mostren la seva proposta al que els ha d'aconsellar, que se la mira atentament
Els participants a la Ganxet Pintxo reben els consells finals sobre l'elaboració i la presentació de la seva tapa | Jordi Olària Gras

Del 26 de març al 5 d'abril torna la Ganxet Pintxo, en la seva edició de primavera del 2020. Una trentena llarga de participants ja ideen les tapes que oferiran al públic i, precisament per millorar-les abans que arribi la cita, la Cambra de Comerç de Reus organitza una jornada aquest dimarts al Mercat Central. Els cuiners dels establiments mostren la seva proposta a un grup d'experts que els acaben d'aconsellar com presentar-la, o com agilitzar-ne el procés d'elaboració.

[predef]reus-144[/predef]

Hi participen 33 establiments oferint el seu pinxo per 3,5 euros, i tres més en la modalitat de menú de tapes per 30 euros. El nombre total és pràcticament igual que el de l'edició de la tardor passada, quan van prendre-hi part 36 establiments oferint tapes i un oferint-ne el menú sencer. Des de la Cambra de Comerç, el seu vicepresident Jaume Batista, coordinador de la Ganxet Pintxo, la defineix com «una ruta consolidada i esperada pels reusencs».

I va més enllà; «és una ruta que ja no és només de Reus, és de Reus i comarca; hi ha molta gent dels pobles del voltant que baixen durant la Ganxet Pintxo, i dinamitzen el comerç de la ciutat». Un dels objectius, apunta, és «que el comerç es bellugui». En la mateixa línia ho llegeix el govern de Reus per boca de la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles.

«Ens identifica moltíssim com a ciutat, és un esdeveniment estratègic de promoció de ciutat per la dinamització econòmica que suposa en el seu conjunt; és comerç, serveis, evidentment restauració, i ja comencem a parlar de dinamització hotelera perquè cada vegada estira més gent del territori i de fora de les nostres terres».

Diverses tapes proposades sobre el taulell d'una de les parades del Mercat Central de Reus
Els establiments ja tenen una idea clara de la tapa que oferiran a l'edició de primavera | Jordi Olària Gras

Millorar l'elaboració i la presentació dels pinxos

La jornada d'aquest dimarts al Mercat Central té per objectiu maximitzar el potencial de cada proposta. De retruc també acaba atraient clientela curiosa pel moviment que es produeix en un dels espais interiors de l'equipament, i les consegüents preguntes i respostes al respecte. Dins d'una de les parades buides, alguns restauradors revisen i discuteixen amb els cuiners participants sobre l'elaboració de cada tapa.

Un d'aquests és Leo Vidal, del restaurant de cuina tradicional mexicana Frida, a Tarragona. Explica que ve per «assessorar-los i dir-los què creiem que els pot ajudar a l'hora de muntar o decorar, sobretot perquè mengem pels ulls; hi ha gent que té una idea i diu 'mira, ho faré així perquè és com ho serveixo al restaurant', d'acord, doncs si li poses quatre fulles, o ho muntes en un timbal, per exemple, pot cridar molt més l'atenció».

Un dels establiments participants a la Ganxet Pintxo és Casa Coder. Gerard Guivernau explica que l'esdeveniment serveix per atraure públic diferent al local; per «donar un aire diferent al bar». Després de divuit edicions i nou anys, «n'estem contents, és una manera d'omplir el local, és un ambient que no veus la resta de l'any». Les darreres edicions s'ha posat en marxa aquest taller per millorar les tapes i els pinxos, que també veuen com un element positiu.

«Venen professionals per ajudar a qui ho necessiti en la decoració o l'elaboració de les tapes; és positiu, en tot el que et puguin ajudar és positiu», reflexiona. Pel que fa a la Ganxet Pintxo en si, explica que «l'any passat hi va haver una mica d'increment de preu i es va notar en el volum, però això et permet donar una mica més de qualitat i evitar les aglomeracions tan brutals que hi havia a les altres edicions».

Diversos cuiners participants elaboren les seves tapes davant la mirada dels restauradors que els aconsellen
La jornada dedicada als cuiners participants prepara el camí de la Ganxet Pintxo de primavera 2020 | Jordi Olària Gras

Facilitar l'elaboració de les tapes

Un altre dels objectius d'aquesta jornada és facilitar la feina dels restauradors, que han d'assumir un volum d'elaboració i de clientela respecte al ritme habitual. «Podem donar algun consell sobre com poder canviar o millorar l'elaboració; ha vingut un noi que fa coses a la brasa, i li he recomanat que ho conservi al buit perquè no es resseca i ja ho pots tenir precuinat», posa d'exemple Leo Vidal.

És la segona vegada que participa en aquesta experiència, que considera que és molt positiva; «veus que la gent coopera, que els agrada que hi hagi algú que els doni un punt de vista diferent». «Ha vingut un noi que portava un burrito, i li hem estat donant tombs per veure com era més convenient per ells a l'hora de servir-ho; la gent fa fins a 800 tapes en una nit, i com a clients no ens adonem de la feina que hi ha darrere».

Fins i tot hi intervenen elements que queden fora de la cuina en si; «moltes vegades, el fet de posar-hi coberts fa que t'ho alenteixi; fer-ho amb un pa pot anar millor, és un pinxo, el més convenient és fer-ho directament amb les mans». Preguntat pel nivell de les propostes, assegura que hi ha una progressió constant, que la majoria dels establiments participants tenen voluntat de millorar constantment i que, assegura, això es nota entre una edició i una altra.