La plaça del Mercadal de Reus ha acollit, aquest dissabte 9 de novembre, la Jornada «en marxa contra la Fragilitat», organitzada per la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia i l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L'esdeveniment té per objectiu donar a conèixer què és la fragilitat, quines conseqüències té per a la salut de les persones que la pateixen i com cal actuar per prevenir-la i tractar-la.
Entre les deu del matí i les dues del migdia, s'han organitzat cinc taules adreçades a persones de més de 65 anys, en les quals s'ha ofert una valoració de les diferents àrees relacionades amb la fragilitat. Les taules, doncs, estaven dividides en cinc temàtiques: la funció física, la mobilitat i l'activitat física; la funció cognitiva, la memòria i l'estat d'ànim; la nutrició i l'alimentació; el suport i les relacions socials, i el correcte ús dels medicaments.
D'aquesta manera, totes les persones que ho han volgut, s'han pogut acostar a la plaça del Mercadal per ser valorades de qualsevol d'aquestes cinc àrees. A partir dels resultats obtinguts, els professionals de geriatria, infermeria, fisioteràpia, nutrició, farmàcia o psicologia els han donat consells per combatre la fragilitat i afavorir un envelliment saludable. A més, també s'han dut a terme demostracions de diferents activitats per estimular l'exercici físic i un esmorzar saludable elaborat amb productes de proximitat.
La fragilitat pot afectar 1 de cada 10 persones grans
La fragilitat és un estat de risc que predisposa a patir pèrdua d'autonomia i discapacitat i que pot afectar una de cada deu persones grans. Malgrat aquesta alta prevalença, en molts casos no està diagnosticada, ja que afecta persones que aparentment estan sanes i mantenen una certa autonomia en la seva vida diària.