Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de turistes al passeig de Jaume I de Salou.

Els gestors d'apartaments, contra el vet de les comunitats de propietaris als habitatges d'ús turístic

L’Associació d’Apartaments Turístics alerta que la prohibició dels usos turístics per part d'algunes comunitats i l'increment de quotes són dues de les noves problemàtiques que afronta el sector

Imatge de turistes al passeig de Jaume I de Salou.
Apartaments a primera línia de mar, al passeig Jaume I de Salou. | Àngel Ullate

L'Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT) ha celebrat aquest dijous, 17 d'octubre, la seva Jornada de Turisme a la Casa de Cultura Agustí Sardà de Mont-roig del Camp. L'acte, que ha comptat amb l'assistència d'una cinquantena de professionals de la demarcació, ha posat sobre la taula algunes de les noves problemàtiques que afronta el sector. En concret, la jornada s'ha centrat en els  acords que prenen les comunitats de propietaris en contra dels habitatges d'ús turístic (HUT).

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Les comunitats de veïns comencen a acordar la prohibició dels habitatges d'ús turístic en els seus blocs

Els gestors d'apartaments alerten que hi ha una nova tendència entre les comunitats de  prohibir l'activitat d'habitatges d'ús turístic en les seves finques i acordar l'increment de les quotes de la comunitat  als propietaris d'aquests pisos. Des de l'entrada en vigor de la Llei de Propietat Horitzontal de Catalunya, l'any 2015, «la comunitat pot prohibir els habitatges d'ús turístic si prenen aquesta decisió les 4/5 parts de propietaris. Llavors, l'acord s'ha d'incloure en els estatuts de la comunitat de forma literal i s'ha de fer constar en el Registre de la Propietat», explica  l'agent immobiliària i administradora de finques Ibana Pacheco, vocal de la junta directiva de l'AAT.

Imatges de la Jornada de Turisme 2019 organitzada per l'Associació d'Apartaments Turístics a Mont-roig del Camp.
Una de les taules de la Jornada de Turisme de l'Associació d'Apartaments, amb Quim Cristià i Òscar Busquets. | I. Alcalá

D'altra banda, la llei recull que a Catalunya, les comunitats poden imposar als HUT un increment de fins al doble de la quota per les despeses comunes. «A nosaltres això ens sembla exagerat —diu Pacheco—. Com poden provar que utilitzen més els elements comuns les persones que estan en un habitatge d'ús turístic a les persones que hi viuen tot l'any? Per a mi, l'ús és el mateix, però aquesta és una qüestió que s'està debatent molt als jutjats». L'administradora de finques reconeix que «de vegades venen colles de nois joves que poden causar problemes, porta tota la vida passant, però són casos concrets.  La majoria són famílies que venen i utilitzen els elements comuns igual que ho pot fer qualsevol família».

En aquest sentit, l'advocat Òscar Busquets, assessor de l'AAT, afirma que aquest ús intensiu dels elements comuns és molt difícil de provar i que un recurs té molts visos de prosperar. De fet, ja existeixen un parell de sentències dictades a favor dels propietaris d'HUT. A més, apunta que «hi ha despeses que no depenen d'un ús intensiu, com poden ser les quotes de l'administrador o les obres que es facin de manera extraordinària. S'ha de provar que es fa un ús intensiu en despeses com la neteja, la llum o la seguretat».

Ibana Pacheco: «Aquí sempre hem tingut habitatges d'ús turístic i mai hem tingut cap problema amb les comunitats»

Tot i que la limitació és vigent des de fa quatre anys, no ha estat fins a l'aprovació del nou Decret d'Habitatge i Lloguer, de març del 2019, que s'han disparat les peticions de les comunitats per prohibir els HUT. «Aquí mai hem tingut cap problema i cap enfrontament entre les comunitats i els habitatges d'ús turístic. Sempre hem tingut aquests habitatges, però ara, arran dels problemes que van sorgir a Barcelona en un determinat moment, s'està expandint una mala fama que no té justificació», considera Pacheco. 

Imatge del president de l’Associació d'Apartaments Turístics, Joan Calvet, i la regidora de Turisme de Mont-roig del Camp, Yolanda Pérez.
El president de l’Associació d'Apartaments Turístics, Joan Calvet, i la regidora de Turisme de Mont-roig del Camp, Yolanda Pérez. | I. Alcalá

Des de l'Associació d'Apartaments Turístics recorden que aquestes prohibicions de les comunitats no poden tenir efectes retroactius i que «si un propietari ja té la llicència d'HUT i està gestionant el seu habitatge amb usos turístics, no li pot afectar l'acord de la comunitat». Així mateix, l'AAT es mostra oberta a plantejar impugnacions a aquest tipus de decisions, «fins i tot davant dels jutjats, perquè és un tema molt nou i ens interessa que hi hagi més jurisprudència al respecte», diu la vocal de la junta directiva.

La Jornada de Turisme de l'AAT ha donat eines als gestors d'apartaments per poder fer front a aquestes limitacions. La solució, però, acaba en moltes ocasions en mans del jutge. «Davant d'aquestes propostes, el propietari el que ha de fer és anar a l'assemblea de propietaris i votar en contra d'aquests acords. Si no pot anar personalment o amb un representant, després de rebre l'acta té 30 dies per oposar-se a l'acord pres per la comunitat. És molt important, perquè això és  la legitimació que té el propietari per després presentar una impugnació als jutjats en cas que fos necessari», resumeix Ibana Pacheco.

L'acte celebrat aquest dijous a Mont-roig del Camp s'ha vist afectat també per les protestes arran de la sentència del Procés. L'Associació ha hagut de reduir les conferències que hi havia programades davant l'absència d'alguns ponents que havien de venir de Barcelona. Entre ells, el Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono.