El castell es converteix, un any més, en l'epicentre de les Jornades de Patrimoni Europeu a Rodonyà. En aquesta ocasió, la finalitat és donar a conèixer cada una de les parts i elements que disposen el perímetre exterior del monument.
També es volen destacar les principals edificacions castrals del seu entorn proper. Per aquest motiu, aquest 2021, coincidint amb el 30è aniversari de l'esdeveniment cultural «es proposa fer una volta amenitzada per fora i per dins, és a dir, pels espais singulars que envolten i configuren la personalitat del castell», expliquen fonts de l'organització a TarragonaDigital.
Així, avui dissabte dia 9 d'octubre, de les 18.30 h a les 20.30 h, els visitants poden conèixer l’entorn del recinte de l'edifici més singular del poble. L’activitat permet fer un recorregut per la història d’aquest castell palau, referent de l’arquitectura senyorial d’època del renaixement.
En concret, es tracta d'una visita comentada als diversos espais que conformaven aquest entorn. És a dir, des del mateix tancament murat d’aquest recinte, a les dependències que es localitzaven al pati del castell. Serien les quadres i els corrals, i el conjunt de dependències agrícoles de producció i emmagatzematge.
Un castell en un indret privilegiat
Al llarg dels segles, l'espai del castell es va anar conformant en un indret privilegiat. Domina tot el paisatge històric d’aquest marc territorial. Queda vertebrat per l’antic camí ral de Vilafranca a Montblanc, que s’ha preservat inalterable fins al dia d’avui..
En aquest sentit, l’edifici del castell palau de Rodonyà presideix amb esveltesa el recinte murat que l’envolta a redós del qual s’estén el nucli històric de la població.
30 anys de la Festa Major del patrimoni cultural
Aquest any, la festa major del patrimoni cultural és més especial que mai. Se celebren 30 anys d’organització de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya. Són considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.
Al llarg d’aquests anys, sota l'impuls de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana, s'ha apropat la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania.
Centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori, any rere any, han obert les portes de casa seva i han donat a conèixer el passat i la identitat cultural del país amb activitats i experiències singulars: portes obertes, visites guiades, concerts, activitats i tallers familiars...