Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
José Luis Vadillo i Xavier Canaleta, en una imatge amb dones peruanes.

José Luis Vadillo: el germà de la Salle que va canviar Torreforta per la Vall Sagrada dels Inques

Camí dels 73 anys i després de prop de tres dècades al centre educatiu del barri de Ponent, des del 2009 exerceix la docència a la ciutat peruana d'Urubamba

El germà Vadillo, al cente de la imatge, entre dues persones vestides amb la roba tradicional del Perú.
La ciutat d'Urubamba està situada a 2.871 metres sobre el nivell de mar. | Projecte Urubamba

José Luis Vadillo va néixer l’any 1947 a la província de Burgos, però és tarragoní d’adopció. És germà de la Salle i durant 26 anys va exercir la docència a la Salle Torreforta, els nou últims com a director d’aquest centre educatiu dels barris de Ponent de Tarragona. Des de fa més d'una dècada viu a Urubamba, Perú, a la Vall Sagrada dels Inques.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Camí dels 73 anys, al país andí continua exercint la docència fent de professor en les carreres superiors de l’Institut Públic La Salle d’Urubamba, una escola pública que gestiona la Salle per encàrrec del govern peruà. Vadillo explica que «hauria d’estar jubilat, però hi ha necessitat de germans de la Salle, crec que estic en plena maduresa del saber i en algunes societats, com la indígena, aquesta saviesa de l’ancià és molt valorada».

Treballant a gairebé 3.000 metres sobre el nivell del mar

Sobre la vida al Perú, en una ciutat a 2.871 metres sobre el nivell del mar, Vadillo assenyala que «són realitats completament diferents. Hi ha diferències en l'àmbit social, polític o educatiu, tot i que no diré si és millor o pitjor». En aquest sentit, el germà lasal·lià comenta que «hi ha coses bones aquí i coses molt bones allà. Intercanviar valors, coneixements, aquesta és la riquesa d’aquell que viatja i coneix altres maneres de pensar i realitats, podent comparar amb el que has viscut».

José Luis Vadillo i Xavier Canaleta, en una imatge amb dones peruanes.
El primer contacte del germà José Luis Vadillo amb Urubamba va ser durant l'estiu de l'any 2008. | Projecte Urubamba

Quan parla de la tasca que fan a Urubamba, José Luis Vadillo traspua il·lusió, que és el combustible que li permet continuar al peu del canó a les aules andines amb més de set dècades de vida. Una il·lusió que, segons ens explica, també tenen els nens i nenes de la zona per anar a l'escola. Lamenta no poder atendre totes les peticions que els hi arriben, però l'espai és limitat. A la Salle Urubamba ofereixen educació infantil, primària i secundària, així com estudis superiors en Magisteri, Comptabilitat o Informàtica, entre altres.

Al centre educatiu andí també tenen importància els estudis d'Hostaleria i Turisme, ja que en els últims anys la zona ha patit un creixement important com a atractiu turístic. Així mateix, durant les tardes, ofereixen repàs a nens i nenes amb necessitats i, des de fa més de vint anys, el centre compta amb una emissora de ràdio.

Un llibre sobre el Projecte Urubamba

Durant els mesos d'estiu, des de l'any 2008, l'escola peruana del germà Vadillo rep els cooperants del Projecte Urubamba, impulsat per Proide i la Salle Campus Barcelona (Universitat Ramon Llull), amb el suport de la Càtedra UNESCO. La tasca realitzada en aquest projecte ha quedat recollida en el llibre 'Proyecto Urubamba. Lasallistas sin fronteras en un proyecto socioeducativo inclusivo', escrit per Xavi Canaleta, David Badia, Maryuri Maguiña i el germà José Luís Vadillo. Precisament, el seu primer contacte amb la zona va ser gràcies a aquest projecte l'any 2008, just després de deixar la direcció de la Salle Torreforta.

Foto de família dels docents de la Salle Urubamba del Perú
El germà José Luis Vadillo ha iniciat un nou curs escolar a la Salle Urubamba aquest mes de març. | Salle Urubamba

La casualitat va voler que en aquesta estada d'estiu el germà Vadillo hagués de substituir una professora per malaltia. «Em va enganxar el sistema educatiu, les necessitats de la gent i, després d'estar un any a Figueres, vaig acabant demanant marxar allà, on estic des de l'any 2009». A principis d'aquest mes de març, ha iniciat un nou curs escolar a Urubamba, que des de fa més d'una dècada és casa seva.

Una llarga etapa a Torreforta

Abans d’arribar a Tarragona, el germà Vadillo va exercir durant nou anys a la Salle Barceloneta, arribant a principis de la dècada de 1980 a la Salle Torreforta. A l’escola de Ponent s’hi va passar pràcticament tres dècades, com a professor de formació professional i també com a coordinador d’esports, especialment el futbol i el futbol sala. Aquesta llarga trajectòria fa que sigui molt conegut als barris de Ponent de Tarragona, on molts el coneixen com Cordi o Hermano José Luis.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

De la seva etapa a Tarragona, Vadillo recorda «les festes populars, com la Setmana Santa, l’esport que jo coordinava aquí, en una època on no hi havia tants clubs». Així mateix, diu que «al Perú trobo a faltar les calçotades o una bona paella, així que aprofito sempre que vinc a Catalunya».

Explicant la tasca a Urubamba a la seva antiga escola

Durant les vacances escolars del Perú, entre finals de desembre i el mes de febrer, el germà José Luis Vadillo va venir a Espanya, on entre altres coses va visitar la seva família a Burgos, i també va tenir temps per passar per la Salle Torreforta. A l'escola de Ponent va explicar a diverses classes el treball que realitza a Urubamba, traslladant els nois i noies de Torreforta a una realitat desconeguda. Així mateix, Vadillo també va tenir temps de compartir temps amb els professors i professores del centre, i amb antics alumnes, alguns d’ells pares i mares amb fills estudiant al centre.

José Luis Vadillo, al centre de la imatge, acompanyat del director de la Salle Torreforta, Víctor Neila, el germà Ceferino i membres de l'AMPA
El germà Vadillo va visitar la Salle Torreforta fa unes setmanes. | TarragonaDigital

Vadillo assegura que «m’agrada venir perquè em fa il·lusió i també per renovar la satisfacció que, tot i que vam tenir problemes, el que vam fer aquí ha valgut la pena i el centre ha millorat». Vadillo comenta que «visitar persones que has conegut, mestres i alumnes, i veure que han tirat endavant és molt gratificant». Professors i antics alumnes parlen meravelles d’ell i el comentari general és que «està igual que sempre». Vadillo comenta amb els assistents al cafè, una dotzena, què el va portar al Perú, com es viu a Urubamba, la feina que hi fa i algun que altre record de la seva estada a Torreforta.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Fa una dècada que viu a terres andines, però no perd de vista tot allò que passa aquí. Vadillo ens confessa que «m’aixeco a les 4.30 hores i aprofito per connectar-me a internet i seguir l’actualitat a través dels diaris digitals». També fa servir les xarxes socials, amb el blog 'Mis apuntes', on parla sobre la seva aventura al Perú i a través del seu perfil de Facebook connecta amb molts dels alumnes que va tenir a Torreforta i Barcelona, als que va deixar petjada.