Aquest dimecres, 8 d'agost, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, juntament amb el cònsol general del Marroc a Tarragona, Lleida i l'Aragó, Abdelaziz Jatim, ha realitzat una visita als joves refugiats que viuen actualment al Complex Educatiu de Tarragona, conegut com la Laboral. Els joves que hi resideixen són majoritàriament nois que provenen del Marroc i d'altres països d'Àfrica.
Ensenyament d'àrab a diversos centres educatius
Abans de la visita, Josep Bargalló i Abdelaziz Jatim han realitzat una reunió molt breu on s'ha parlat sobre la voluntat de col·laboració en matèria lingüística entre els dos governs. Així doncs, hi haurà la possibilitat d'introduir l'ensenyament de la llengua i la cultura àrab en diversos centres educatius com a activitats extraescolars.
D'altra banda, el conseller també ha destacat que, actualment, Ensenyament ha dut a terme diversos programes de formació per a joves migrants. Aquestes noves possibilitats que s'ofereixen poden suposar una eina per ajudar i afavorir la seva integració, a banda d'oferir-los més oportunitats de futur.
Tanmateix, Josep Bargalló i el cònsol general del Marroc a Tarragona, Lleida i l'Aragó, han realitzat una visita als joves refugiats, que en el moment en què van arribar a Catalunya, van ser traslladats i atesos a la Laboral per l'entitat Intress, amb la col·laboració de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).
Aquests joves reben l'atenció de diferents educadors, que poden ser tant educadors socials com psicòlegs, traductors o integradors socials. A més, al Complex Educatiu es realitzen tot un seguit d'activitats esportives, tallers i activitats de lleure. També s'han organitzat activitats d'alfabetització perquè els sigui més fàcil integrar-se i formar part d'aquest entorn.
La Laboral acull un grup de joves refugiats
El Complex Educatiu de Tarragona ha acollit un grup de trenta joves migrants. L'Instituto de Trabajo Social y Servicios Sociales (Intress) —una organització sense ànim de lucre— està gestionant el recurs, que es va posar en marxa el passat mes de juny amb l'arribada de dotze joves. Allà, van ser atesos per un equip educatiu. Ensenyament s'ha encarregat d'adequar les instal·lacions per poder rebre aquests joves i, segons es va explicar, l'objectiu és facilitar que se sentin integrats el màxim possible després de les dificultats que han viscut en el seu procés migratori.
És per això que s'està treballant perquè aquest col·lectiu s'integri en les activitats que actualment es fan al Complex, com els campus esportius i els casals d'estiu. Es fomentarà, així, la relació amb la resta d'alumnes i responsables que participen en aquestes activitats d'estiu.