El ministre d'Exteriors en funcions del govern espanyol i candidat a les europees pel PSOE, Josep Borrell, està molt a prop de la jubilació. Així ho ha admès ell mateix en un dinar davant d'uns 200 militants a Lleida, on ha dit que «segurament aquesta serà la meva última campanya electoral», segons informa 'elMón'.
Borrell ha volgut recordar que va començar en política l'any 1979, en les «primeres eleccions democràtiques» a l'Estat. «Des d'aquella primavera democràtica del 79 quan vam tornar a obrir les urnes perquè els espanyols poguessin tornar a votar han passat 40 anys. Un temps en el qual el país ha canviat molt», assegurava el ministre d'Exteriors en funcions, qui ha afirmat que aquests han estat «els millors anys de la història contemporània».
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
El candidat a les europees pel PSOE ha volgut parlar de tots els avenços i millores que s'han desenvolupat aquests anys al país, s'ha sentit orgullós de parlar del «segon país del món amb més trens d'alta velocitat, i el més saludable i amb millor salut pública». També ha volgut remarcar que «el PSC ha estat l'argamassa perquè aquest país no es trenqués en trossos i perquè persones d'origen diversos poguessin construir un sol poble». Borrell ha acabat el seu discurs apel·lant que retorni «el sentiment de germanor de la gent», en referència a Catalunya.
Borrell qualifica de «totalitarisme» el veto a Iceta
Avui mateix, Josep Borrell ha qualificat de «totalitarisme» el veto dels partits independentistes a Miquel Iceta per a la seva designació com a senador. Borrell ha comparat la sessió del Parlament d'aquest dijous amb les del 6, 7 i 8 de setembre de 2017 i ha remarcat la necessitat de denunciar una situació així, encara que «es disfressi de votació parlamentària».
Borrell ha comparat el no dels partits independentistes a la designació de Miquel Iceta pel Parlament com a senador per tal de poder accedir a presidir la càmera, amb les votacions del 6, 7, i 8 de setembre de 2017. Segons Borrell, quan una majoria anul·la els drets de la minoria, això «és totalitarisme», de la mateixa manera que quan en una institució democràtica la majoria «es passa per sobre les lleis i les normes per imposar la seva voluntat». Això suposa, segons el ministre, que ja no s'està «jugant a la democràcia», perquè aquesta demana «respecte i acord amb les normes i procediments acceptats per tothom».
En el mateix míting electoral celebrat al pavelló del barri dels Magraners de Lleida, Borrell ha fet referència a les polèmiques declaracions que va fer al seu dia quan va assenyalar que calia «desinfectar» Catalunya. Borrell ha assegurat que es van mal interpretar perquè el que volia dir és que la societat catalana està ferida i coses com les que han passat aquest dijous al Parlament, hi contribueixen. Segons Borrell, la societat catalana ha patit ferides que afecten la convivència i per això cal «curar i desinfectar aquestes ferides» perquè tanquin i cicatritzin.