Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Josep Lluís Rius durant la presentació del Lleó petit al balcó de l'Ajuntament de Reus

Josep Lluís Rius: «Ser portador i cap de colla del Lleó de Reus ha estat una experiència inoblidable»

Daniel Domínguez i Gerard Rull rellevaran a Rius al capdavant del Lleó de Reus una vegada passi la Festa Major de Misericòrdia 2019

Josep Lluís Rius durant l'entrevista a la redacció de Tarragonadigital
Josep Lluís Rius durant l'entrevista a la redacció de Tarragonadigital | Laia Solanellas

 

Josep Lluís Rius és l’actual cap de colla del Lleó de Reus i enguany viurà una Festa Major de Misericòrdia 2019 ben especial. El proper dimecres 25 de setembre Riuss’acomiadarà com a portador i cap de colla per donar pas a Daniel Domínguez i Gerard Rull. Quan queda una setmana exacta perquè arribi el dia, explica que ha estat una «experiència inoblidable» i que «el Lleó de Reus ha de seguir en la mateixa línia positiva de creixement».

«Ha estat una etapa molt bonica»

— Finalitzarà una etapa de sis anys i mig com a cap de colla del Lleó de Reus. Quin balanç en fa?

— Estic content però a la vegada tinc una tristesa terrible al saber que és la meva darrera Festa Major de Misericòrdia. Han estat deu anys increïbles i amb gent fantàstica. La colla i la junta és una gran família, només tinc paraules d’agraïment per a ells. Com a reusenc estar dins del seguici de la Festa Major és una passada. Ha estat una etapa molt bonica, tant com a portador dels gegants Indis com del Lleó de Reus, una experiència inoblidable. 

— Quins són els seus inicis amb la Festa Major de Reus?

— Sempre m’he criat a la plaça Mercadal de Reus, que és on vivien els meus avis, i he begut de tots els actes que es fan a la ciutat. Del 1988 al 2000 vaig ser portador dels Gegants de Reus, va ser una etapa molt bonica. En aquesta època vaig portar la geganta Índia, la centenària que ara està al Museu de Reus, i per mi va ser una felicitat absoluta, vaig complir tot un somni. 

Josep Lluís Rius amb les figures de goma de la geganta Índia i el Lleó de Reus
Josep Lluís Rius amb les figures de goma de la geganta Índia i el Lleó de Reus | Cedida

 

 En quin moment s’incorpora al projecte del Lleó de Reus?

— Cap a l’any 2010, alguns companys que portaven els Gegants de Reus es van fer càrrec del Lleó. En aquell moment em van comentar si volia entrar a la colla i jo vaig dir que sí ràpid. Finalment, després d’uns anys vaig passar a ser el cap de colla. Ha estat una etapa molt bonica. 

— Quantes persones formen part del Lleó de Reus?

— Ara mateix som 14 portadors i uns 40 socis i sòcies. Al Lleó petit són 26 nens i nenes i a banda també hi ha les famílies. El nostre objectiu és que el Lleó petit es converteixi en una gran família, tal com ho és el Lleó gran. 

— Perquè decideix plegar com a cap de colla i portador?

— L’any passat ja ho volia deixar però en aquell moment estàvem amb el projecte del Lleó petit i encara quedava pagar la totalitat de la part econòmica. Ara que queden uns 3.000 euros faré efectiva la meva promesa i marxaré per dedicar-me a l’esport de la meva vida: el taekwondo. Farà entre dos i tres anys que s’organitzen campionats màster, per a més de 45 anys, i em vull preparar bé per anar-hi. Sóc tercer dan de Taekwondo i he estat amb la selecció espanyola. 

La presentació del Lleó petit va tenir lloc durant la Festa Major de Misericòrdia 2018
La presentació del Lleó petit va tenir lloc durant la Festa Major de Misericòrdia 2018 | Laia Solanellas

 

— Amb quin moment es queda de tot el que ha viscut?

— Em quedo amb el moment en què es va presentar el Lleó petit a la plaça Mercadal de Reus i amb la ballada que vaig fer l’any passat a la porta del santuari de Misericòrdia. A nivell personal vull destacar tres persones: Josep Rull, Daniel Domínguez i Ivan Cabrera. Sense ells tot aquest projecte no haguera estat possible. Per una altra banda, també em vaig emocionar molt quan vaig rebre un «Premi Amenós als que Més Enganxen al Món de Reus» el passat mes d’abril. 

— Alguna espina clavada?

— Com a fidel seguidor de la Setmana Santa reusenca, com a portador del Lleó de Reus m’hagués agradat fer la reverencia al Sang Crist d’Honor de l’Església de la Sang i a la Verge de Misericòrdia. Tot i això, per tema protocol·lari és impensable ja que no es contempla. 

Imatge d'arxiu del Lleó de Reus | Laia Solanellas

«Ho trobaré molt a faltar»

— Quines sensacions té a pocs dies per l’adéu?

— Ara tinc un batibull de sensacions. Durant aquests dies recordo moltes coses: amics, moments, la junta,... Tot el que és viure el dia a dia ho trobaré molt a faltar. Deixaré de ser portador i cap de colla, però seguiré a la junta fins a l’any 2021. El mandat que tenim s’ha de respectar i així ho faré. 

— Com viurà la propera Festa Major de Misericòrdia?

— El dilluns 23 de setembre celebrarem l’acte institucional de lliurament del Lleó petit a la ciutat. L’acte també servirà per acomiadar-me i fer el traspàs de poders als pròxims caps de colla. Daniel Domínguez serà la cara visible del Lleó de Reus i en Gerard Rull estarà al seu costat en tot el que calgui. Després, el dimecres 25 a la tarda, cap a les 18.45 hores, faré la meva última marxa amb el Lleó. 

Josep Lluís Rius durant la presentació del Lleó petit al balcó de l'Ajuntament de Reus
Josep Lluís Rius durant la presentació del Lleó petit al balcó de l'Ajuntament de Reus | Laia Solanellas

 

«Tot allò bo que li podia passar al Lleó, ha acabat passant»

— Quin futur li espera al Lleó de Reus? 

— El Lleó de Reus porta uns anys amb una evolució increïble. Tot allò bo que li podia passar al Lleó, ha acabat passant. No contemplo cap altre escenari que sigui continuar en la línia positiva actual i en Daniel Domínguez i en Gerard Rull, pròxims caps de colla, ho seguiran fent per molts anys. Veure les cares dels nens i nenes quan s’apropen al Lleó és una passada. Tenim un seguici majestuós i que cada any va a més. Puc dir que és el millor seguici del món.

— Per Sant Pere el Lleó de Reus va celebrar els seus 15 anys. Com va anar l’aniversari? 

— Va anar molt bé. Vam estrenar vestits nous que feia tres anys que la colla ho esperava. D’aquí vull agrair a Reus Cultura que en aquest cas va ser qui va pagar els vestits. Són molt còmodes i els ha dissenyat i cosit en Josep Maria Casas del Barato a qui li vull agrair tot l’esforç i la generositat.