Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Natàlia és voluntària a l'ONG catalana International Action for Peace a Colòmbia

Natàlia, la catalana que protegeix la vida de líders socials a Colòmbia

La seva presència i l’armilla taronja té un efecte dissuasiu i evita possibles agressions en uns territoris on encara hi ha conflictes

Natàlia és voluntària a l'ONG catalana International Action for Peace a Colòmbia
Natàlia és voluntària a l'ONG catalana International Action for Peace a Colòmbia | IAP

El novembre de 2016 es van signar els acords de pau entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC, després d’un conflicte armat que durava més de 60 anys. Tanmateix, actualment no s’ha arribat a una veritable pau, ja que a certes zones del país sud-americà encara hi ha conflictes. Així, hi ha organitzacions no governamentals amb voluntaris que acompanyen i protegeixen la vida de líders socials amenaçats, fins i tot de mort.

Aquest és el cas de  Natàlia, una jove de Manresa que  fa quatre anys  viu a Colòmbia, de la mà de l’ONG catalana International Action for Peace (IAP), després d’haver cursat un postgrau de cultura de pau a la Universitat Autònoma de Barcelona, segons explica ‘Regio7’. Tanmateix, la realitat supera la teoria i,  tres anys després de signar la pau, s’han assassinat més de 500 defensors dels drets humans.

La seva presència té un efecte dissuasiu

«L'assassinat de líders socials és sistemàtic a Colòmbia i fa molts anys que passa, però la comunitat internacional no li havia prestat atenció fins ara que Colòmbia es troba en un procés de pau», explica Natàlia que actualment és la coordinadora de l’ONG IAP al país i té a càrrec un equip de nou voluntàries internacionals.

La jove acompanya els líders socials per territoris remots i per comunitats camperoles castigats pel conflicte armat, ja que volen lluitar pels drets d’aquestes comunitats i defensar el territori, per aquestes raons reben amenaces i, per tant, ella els garanteix protecció: «En general, una de les lluites que uneix totes les organitzacions que acompanyem és la de la permanència en el territori davant de grans empreses extractivistes interessades en les seves terres i que desplacen les famílies».

Natàlia defineix la seva tasca «com una  mesura de protecció pròpia de les organitzacions i comunitats camperoles». És a dir, el líder social seria «una figura d'observació internacional que alhora intenta garantir els espais perquè puguin exercir el seu treball», en aquest sentit afegeix: «Intentem també canalitzar els seus posicionaments i demandes fent incidència política en les institucions que són les encarregades de garantir aquesta protecció i aquestes garanties a la vida. En cap cas fem ingerència. Amb la nostra presència i l'armilla taronja que portem tenim un efecte dissuasiu que evita possibles agressions».

També et pot interessar...