Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diners

Els joves que no treballen poden demanar aquestes 3 ajudes del SEPE

El SEPE ofereix una sèrie de prestacions als menors de 25 anys

Els joves que es trobin a l'atur tenen la possibilitat de percebre una sèrie d'ajudes per part del SEPE. Aquest col·lectiu es troba entre els més castigats per la crisi econòmica, que s'ha aguditzat amb la pujada de la inflació. L'organisme públic es proposa arribar a la màxima quantitat possible de gent amb les seves subvencions, i entre ells hi ha els menors de 25 anys.

El 2022 un informe de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) va revelar que el 29,8 % dels joves es troben sense feina. Per tant, la situació resulta crítica per a un elevat percentatge de població i els costa molt arribar a final de mes.

Perquè tinguin un cert suport financer, el SEPE posa a disposició dels joves un conjunt de subsidis. En concret, es tracten de tres models que procuren encaixar amb les necessitats de la majoria. Són ajudes pensades per a les persones que hagin treballat menys d'un any, que comptin amb càrregues familiars i que hagin esgotat les prestacions.

Ajudes amb menys d'un any cotitzat

El Servei d'Ocupació Pública exigeix estar aturat i tenir cotitzats, com a mínim, sis mesos si no es tenen responsabilitats familiars. Han d'aparèixer inscrits com a demandants d'ocupació i han de conservar aquesta condició durant el temps que duri l'ajuda. A més, no han de comptar amb cap rend que superi el 75 % del salari mínim interprofessional. Tot això sense comptar la part proporcional de dues pagues extres.

Ajudes per a joves amb càrregues familiars

Els menors de 25 anys que tinguin alguna càrrega familiar tenen a la seva disposició una altra classe d'ajuda. Aquests han d'estar aturats i no tenir rendes superiors al 75 % del salari mínim. A més a més, cal que la suma d'ingressos dels components de la unitat familiar, dividida entre tots els membres, no superi aquesta xifra.

Un jove amb mascareta i ulleres davant d'una oficina del SEPE
El SEPE ofereix tres ajudes per a menors de 25 anys aturats. | EP

També han d'aparèixer registrats com a demandants d'ocupació durant un mes des que finalitzés la prestació. Se li exigirà que no hagi rebutjat cap oferta de treball ni tampoc es negués a participar en accions de formació o reconversió. Per beneficiar-se'n caldrà tenir esgotada la prestació contributiva de desocupació i acceptar el compromís d'activitat.

Ajuda després de finalitzar el subsidi

La darrera solució que posa el SEPE sobre la taula està destinada aquest col·lectiu un cop hagi esgotat el subsidi. Per això, cal que no comptin amb el dret a la protecció per desocupació. Tampoc no poden tenir l'edat que li permeti accedir a una pensió de retirada, sigui contributiva o no contributiva.

Igual que passava amb els dos casos anteriors, se li exigirà que no tingui rendes per sobre del 75 % del salari mínim. Queda exclosa la part proporcional de les extres i han de certificar les càrregues familiars. També necessiten acreditar que amb anterioritat no van cobrar l'ajuda d'acompanyament fixada en el Programa d'Activació per a l'Ocupació.

Un cop aportada la sol·licitud, no poden estar treballant com a assalariats a temps parcial o tenir suspès el seu contracte. Tampoc no se li concedirà l'ajuda si s'han percebut amb anterioritat aquest subsidi extraordinari.

En cas de complir amb tots aquests requisits, l'import que rebran els beneficiaris serà de 463,21 €. Tal com recull Las Provincias, la durada màxima d'aquesta ajuda serà de 180 dies i no hi haurà la possibilitat de cobrar-la més d'una vegada.

Per tant, a partir d'aquí caldria intentar cercar altres solucions amb el SEPE. La recerca de feina s'ha convertit en tot un martiri per a alguns joves, ja que es veuen incapaços d'accedir al mercat del treball.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp