Juan Ignacio Zoido revela que el cost de l'operació Copèrnic a Catalunya va ser de 87 milions d'euros

Una xifra «molt important» i que «hem de pagar entre tots els espanyols»

Imatge d'alguns agents de la Guàrdia Civil durant l'1-O
Imatge d'alguns agents de la Guàrdia Civil durant l'1-O | CatalunyaDiari.cat

El ministre de l'Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, ha explicat aquest dijous durant la Comissió d'Interior del Senat que el cost total de l'operació Copèrnic a Catalunya ha estat de 87 milions d'euros. Es tracta d'un cost generat no només pel desplaçament dels més de 4.500 policies i guàrdies civils de forma «estable», tot i que en alguns moments el contingent va arribar als 6.000 efectius, sinó també per les despeses d'allotjament, manutenció, desplaçament, dietes i productivitats. 

A aquesta xifra milionària, a més, el ministre ha assenyalat que cal tenir en compte els 1.000 milions d'euros causats per l'«impacte de la desacceleració» econòmica del nostre país. «A Catalunya s'han desplaçat nombrosos efectius de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, comissions en aquella comunitat autònoma. La xifra no és exacta», ha insistit Zoido, que ha afegit que «no tots han estat sempre i al mateix temps». 

Un dispositiu necessari per complir amb els mandats judicials

El ministre espanyol ha reconegut que es tracta d'una xifra «molt important». «Un altre alt cost», ha dit, «que hem de pagar tots entre tots els espanyols per la irresponsabilitat del Govern independentista de Catalunya». Ara bé, Zoido no ha dubtat a justificar el dispositiu per la necessitat de complir amb els mandats judicials, i ha recordat que, després del referèndum de l'1 d'octubre, van tenir lloc «episodis d'agressió» contra policies i els seus familiars.

En el seu discurs, també ha mencionat la incomoditat causada als agents per la «polèmica» contractació dels vaixells atracats als ports de Barcelona i Tarragona. El ministre ha assenyalat que era una decisió necessària per assegurar «allotjaments segurs o de fàcil protecció, de ràpida ocupació però prolongada en el temps, encara que sense poder concretar quan i sense poder fer una contractació molt anticipada». 

Els vaixells desplaçats al port de Barcelona per allotjar part dels policies
Els vaixells desplaçats al port de Barcelona per allotjar part dels policies | CatalunyaDiari.cat

 

El govern espanyol, disposat a seguir adoptant mesures

El ministre ha assenyalat també que els agents enviats a Catalunya, i que s'han sumat als més de 6.000 de la plantilla permanent de policies nacionals i guàrdies civils del nostre país, van realitzar una «vigilància permanent» sobre les diferents institucions de l'Estat, com delegacions o subdelegacions, així com «seus de partits polítics amenaçats». 

«També han realitzat serveis de protecció i seguretat amb caràcter esporàdic a persones i instal·lacions sensibles», ha dit Zoido, que ha assegurat que el govern de Mariano Rajoy està «disposat a seguir adoptant totes les mesures contemplades en la Constitució» per mantenir «la legalitat i la normalitat democràtica i institucional» a Catalunya. 


Comentaris

envia el comentari