Un home i una dona sostenint una guardiola i ficant dins una moneda

Com jubilar-se amb 62 anys: els requisits a complir i la pensió que cobraràs

Atenció als casos en què pots fer efectiva la jubilació anticipada

Molts treballadors que han estat tota la vida donant de valent tenen el somni de jubilar-se abans del compte. El que més desitgen és que el seu ocàs professional arribi a una edat primerenca, com ara els 62 anys.

Els treballadors saben que 65 anys, és l'edat ordinària el 2023 per aturar-se definitivament, o 66 i quatre mesos, si no arribem a una cotització de 37 anys i nou mesos Això sí, hi ha molts ciutadans als quals els agradaria jubilar-se amb 62. En aquest cas, serien tres o fins i tot uns mesos més els anys que s'avançarien a l'edat fixada al nostre país per deixar de treballar. Els requisits per poder acollir-se a una jubilació anticipada són molt específics i, si no els compleixes, no podràs deixar de treballar fins a almenys els 65.

Com acollir-se a la jubilació anticipada

A continuació, t'expliquem com un treballador pot acollir-se a aquesta jubilació anticipada involuntària, cosa que concedeix la possibilitat d'avançar l'edat ordinària de jubilació.

Parlem d'aquella jubilació que té la seva arrel en un cessament no voluntari a la feina. Això vol dir que no és per única voluntat del treballador fer-la efectiva i només es podrà jubilar abans que la resta de treballadors si compleixen aquestes condicions.

Dues persones grans revisant un document i rient
Si vols jubilar-te abans, cobraràs menys diners per la teva pensió | Getty Images

 

Una seria l'acomiadament col·lectiu per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció. Altres requisits serien que el treballador fos acomiadat per causes objectives. O bé que deixi de treballar per causes de força major confirmades per l'autoritat laboral.

Però, hi ha moltes més situacions en què el treballador es podria jubilar amb 62 anys. Per exemple, la finalització del contracte per incapacitat, mort o jubilació de l'empresari, així com per extinció de la personalitat jurídica de l'empresa.

També es podria donar el cas que s'acabi el contracte per una resolució judicial dins d'un procés previst a la llei concursal. En l'últim cas, a causa d'una extinció del contracte de manera unilateral del treballador o per canvis substancials de les condicions laborals o d'incompliments de l'empresari. També es pot donar l'extinció de contracte per motius de violència de gènere.

El cas és que no només han de complir aquests requisits, sinó que també han d'acreditar una cotització d'almenys 33 anys com a mínim mig any abans de demanar la jubilació anticipada.

Excepcions per jubilar-se de manera anticipada amb 62

Aquells treballadors acollits al règim de classes passives, com ara funcionaris de carrera, militars, expresidents o exministres, es poden jubilar de manera anticipada si han dedicat 30 anys de servei efectiu a l'Estat.

Diverses monedes amuntegades formant una escala i al munt més alt la figura d'un home amb bastó feta de fusta
Així pots acollir-te a la jubilació amb 62 anys | Monthirayodtiwomg

A més a més, els treballadors que hagin treballat en professions que per la seva perillositat tinguin índexs alts de mortalitat tenen dret a jubilacions anticipades, com la dels 62 anys. Si entrem a la pàgina web de la Seguretat Social, veurem tota la informació sobre la normativa d'aquestes professions.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Quant cobrarà el treballador que es jubili amb 62 anys

Cal ressenyar que el treballador té tot el dret a diversos percentatges d'aquesta base reguladora, segons el temps cotitzat a la seva carrera professional. El mínim per demanar la pensió és de 15 anys que atorga el dret al 50% de la base reguladora.

Des d'aquest termini, per cadascun dels 49 mesos següents es dona un 0,21% extra de la base reguladora i per cadascun dels 209 mesos següents es concedeix un 0,19% extra. Amb tot, si vol acollir-se al 100% de la base reguladora, haurà d'acumular 36 anys de treball.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!