La paga de Nadal és molt esperada pels jubilats

Els jubilats que poden cobrar gairebé tota la pensió i un sou a la vegada

El nou decret del govern ofereix condicions favorables per a la jubilació a un sector concret de treballadors

El govern espanyol  ha aplicat aquest 2023 una pujada enorme de les pensions mai vista fins ara: un 8,5% de les pensions contributives en plena crisi econòmica i en un moment de pujada descontrolada dels preus. A més, el Consell de Ministres va aprovar el 27 de desembre diverses mesures anticrisi.

Entre les novetats per a aquest nou any hi ha la jubilació activa millorada per als pediatres i metges. L'últim Consell de Ministres del 2022 va aprovar aquesta important mesura per a metges de família i atenció primària. A partir d'ara, podran compaginar la pensió amb la feina.

Aquests metges podran continuar cobrant un percentatge de la pensió mentre continuen amb la seva activitat professional remunerada. Aquesta mesura permet que puguin compaginar part de la pensió de jubilació amb el sou durant els pròxims tres anys. Aquests són els detalls de la nova iniciativa.

Qui té dret a la jubilació activa millorada?

El govern ha aprovat aquesta nova mesura per fer front a la manca de professionals al sector sanitari. El decret permet als metges en edat de jubilació que puguin continuar treballant sense renunciar completament a la seva pensió. Així, poden percebre el 75% de la pensió a més del salari.

Imatge d'un metge amb els braços creuats
La fórmula va dirigida a la professió mèdica | GETTY IMAGES

El nou decret del govern deixa clar quins són els requisits per acollir-se a la jubilació activa millorada. El primer i el més important és que se cenyeixi només el col·lectiu mèdic. Concretament, els professionals del Sistema Nacional de Salut (SNS), siguin funcionaris o personal estatutari.

El personal estatutari inclou els metges interins, de caràcter eventual o substitució que hagin estat nomenats per a l'exercici de la professió. Tots ells, més el personal funcionari, tenen dret a acollir-se a la jubilació activa millorada. Amb això reben la mateixa protecció que la resta de treballadors.

Altres requisits per acollir-se a aquesta fórmula

Un altre requisit important és que el treballador s'hagi jubilat a partir de l'1 de gener del 2022 o que anteriorment s'hagin acollit a la compatibilitat amb les altres tres fórmules per compaginar jubilació i sou. Aquestes fórmules van ser reconegudes el 2021 arran de l'emergència del coronavirus.

Fins ara, els metges de l'àmbit públic comptaven amb tres fórmules per a la jubilació: la jubilació activa, parcial o flexible. A elles se suma ara la jubilació activa millorada. Totes aquestes opcions permeten compaginar la pensió amb l'exercici remunerat de la professió mèdica.

Una altra condició és no haver accedit a la jubilació abans de l'edat legal i exercir la professió al sector públic. Per això, hauran d'estar donats d'alta i baixa en els mateixos termes que la resta de treballadors. A nivell legal, però, seran considerats pensionistes amb caràcter general.

Condicions per als que s'acullin

Els metges que decideixin acollir-se a aquesta fórmula podran rebre el 75% de la pensió a més del salari. El sou ha de ser corresponent a una jornada del 50%. En resum, podran cobrar el 75% de la pensió de jubilació més el sou a mitja jornada.

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
Aquests pensionistes tenen dret a cobrar un salari | Getty Images

La quantitat de la pensió s'estableix tenint en compte el moment en què es va fer la jubilació. Això és important perquè serveix per calcular el límit a la pensió màxima en cas que s'hagués d'aplicar. A més, l'accés a aquesta fórmula ofereix almenys un parell d'avantatges.

Els metges que s'acullin a la jubilació activa millorada tenen dret a rebre els complements de les pensions inferiors a la mínima. Això, sempre que compleixin els requisits per fer-ho. A més, és compatible amb el complement per demora de la pensió de jubilació sense que en baixi la quantitat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp