Oriol Junqueras i Carles Puigdemont

El judici als exmembres de la Mesa del Parlament i Boya, a finals de juliol

Estableix data un cop s'han aixecat els terminis suspesos per l'estat d'alarma

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat el judici als exmembres de la Mesa del Parlament i Mireia Boya per al 21, 22 i 24 de juliol, un cop s'han aixecat els terminis suspesos per l'estat d'alarma. Després de diversos canvis, aquest judici havia de començar el 23 d'abril, però va quedar suspès pel coronavirus. El TSJC jutjarà Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Anna Simó, Lluís Guinó i Mireia Boya per desobediència en relació amb l'1-O.

Forcadell, reconeguda per ERC

Qui no serà jutjada amb la resta de la mesa és qui en va ser la presidenta en aquella mateixa època, Carme Forcadell, ja condemnada pel Tribunal Suprem. Tot just aquesta setmana s'ha sabut que Esquerra Republicana ha proposat que l'expresidenta del Parlament i també l'exconsellera del Govern  Dolors Bassa  siguin copresidentes honorífiques de l'Assemblea Nacional de Dones del partit. La proposta s’haurà de ratificar el 30 de juny, quan se celebrarà de manera telemàtica l'assemblea d'aquest òrgan on també es renovarà la mesa, es triarà la nova presidència i es presentarà el pla de treball 2020-2024 de la vicesecretària general de les Dones, Raquel Sans. ERC destaca la «lluita incansable» de Forcadell i Bassa pels drets de les dones, el compromís per la feminització del partit «i amb la República Feminista».

Els republicans subratllen que les dues «no han deixat de treballar» des de la presó per la igualtat entre la població reclusa, per millorar els drets de les dones internes i empoderar-les, ja que moltes d’elles «han estat víctimes de violència masclista». També en destaquen la «immensa tasca política i social que han fet i fan» des del centre penitenciari on compleixen la condemna imposada pel Tribunal Suprem pel procés sobiranista.

Amb l’objectiu de reivindicar les dues preses polítiques com a part «activa i imprescindible de la lluita republicana», la formació ha decidit crear la figura de co-presidentes honorífiques de l'Assemblea Nacional de Dones d'Esquerra Republicana. La renovació es completarà, si així ho ratifica l'assemblea, amb la nova mesa integrada per Mèius Ferrés (presidència), Najat Driouech (vicepresidència) i Maria Alba Pijuan (secretària). L'Assemblea Nacional de Dones anual és un espai creat com a «punt de trobada per a totes les dones militants, simpatitzants i amigues del partit» amb l'objectiu de «treballar conjuntament i establir les bases de la República Feminista».