«El foc il·lumina, fecunda, purga, purifica (...) però també devora, crema, consumeix i destrueix». És part d’un dels textos que es poden llegir a les parets del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, just abans d’entrar en la seva nova exposició: ‘Jugar amb foc’. Uns textos que, per cert, han estat pintats directament sobre la paret amb una tinta feta a partir de les cendres del darrer incendi de la Ribera d’Ebre.
És una avantsala perfecta per iniciar una reflexió primerenca abans de començar la visita i que situa el visitant en el punt de partida idoni per seguir el trajecte: el foc ha il·luminat espais foscos i ha donat vida a les festes i tradicions, però també s’ha fet servir amb finalitats bèl·liques i destructives.
Un cop dins de la mostra, després d’un pròleg per a situar-se, la progressió anímica va de menys a més, començant en un silenciós bosc acabat de cremar per experimentar les sensacions que tenen els bombers quan extingeixen un incendi, com la solitud. Però d’aquests troncs grisos i del paisatge sense vida, la natura torna a sortir en forma de petits brots verds.
Un tapís de Joan Miró a l’Espluga de Francolí
En la resta del recorregut, diverses manifestacions artístiques incentiven aquesta reflexió sobre la virtut o la vilesa del foc, gràcies a la participació d’una vintena d’artistes, entre els quals destaca un tapís de Joan Miró, ‘Sobreteixim 17’, cedit per la Fundació Joan Miró i elaborat amb una tècnica on s’utilitza el foc.
‘Jugar amb foc’ és la tercera exposició de producció pròpia del Museu de la Vida Rural, però en aquest cas s’ha comptat amb un aliat immillorable com és la Fundació Pau Costa amb qui s’ha coproduït la mostra. Aquesta fundació és una plataforma que vol liderar un canvi profund en la percepció que la ciutadania té del foc a través de la divulgació de l’ecologia del foc i en la gestió d’incendis forestals.
Les dues organitzacions s’han entès a la perfecció per posar sobre la taula aquesta dualitat del foc a través de quatre blocs: l’origen del foc, el foc aliat, el foc desfermat i conviure amb el foc.
«Volem que el visitant es faci moltes preguntes», ha dit la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó. «Que es qüestioni si el foc sempre ha sigut una amenaça i que sàpiguen que, ben gestionat, pot ser un gran aliat. Volem que el visitant surti amb més preguntes que respostes».
«Hem de replantejar-nos com hem conviscut amb el foc ‘bo’ per evitar el foc ‘dolent’ a través de les cremes controlades», ha afegit Gemma Carbó, tot referint-se a la paradoxa de 'prevenir el foc amb foc'. «Hem de salvar aquests coneixements ancestrals que hem oblidat».
Tornar a connectar amb l’ús ancestral del foc però mirant al futur
En aquest sentit, el director de la Fundació Pau Costa, Oriol Vilalta, ha volgut posar de manifest que la societat té molt integrat el missatge de prevenció i extinció del foc, però «un dels reptes actuals que tenim és com arribar a les persones, com reconnectar amb la nostra vida rural i amb l’ús ancestral del foc que hem perdut anant a viure a les grans ciutats».
És per això que es vol traslladar la reflexió que els grans incendis «són un problema creat per la societat moderna, si els nostres besavis haguessin vist aquesta exposició en la seva època, pensarien que no té sentit fer-la», ha afegit Vilalta, tot fent referència a la prevenció ‘natural’ que es feia cuidant els territoris rurals, actualment cada cop més abandonats.
«Els incendis són catàstrofes, però volem que l’exposició sigui un cant a l’esperança de saber que podem conviure amb el foc, ja que tenim les eines per conviure-hi amb certa harmonia», ha dit el director de la Fundació Pau Costa.
Malgrat que s’evoca a les maneres de fer del passat, el missatge de l’exposició vol desencadenar tot el contrari, «no és un missatge de nostàlgia, sinó de futur», ha conclòs Oriol Vilalta.
Aquest divendres, inauguració de ‘Jugar amb foc’
La inauguració oficial de l’exposició tindrà lloc aquest divendres a les 18.30 hores i comptarà amb diferents actes, com l’actuació dels Diables de l’Espluga o un ‘mapping’ fet per la Fundació Pau Costa, entre altres sorpreses.
La mostra es podrà visitar fins al 24 de gener de 2021 i durant aquests mesos es faran diverses activitats entorn la temàtica del foc, també amb els centres educatius per tal de transmetre un missatge de responsabilitat, més enllà de la sensibilització «i construir una manera sensata de treballar de tu a tu amb el foc», ha conclòs la directora del museu espluguí.