Destresa, imaginació i treball en equip. El jugger és un esport mixt de contacte entre dos equips de cinc jugadors, amb nocions del rugbi i esgrima, que es va originar a Alemanya a la dècada dels noranta arran de la pel·lícula ‘The Blood of Heroes’.
L’any 2003 es va fundar la ‘Lliga Alemanya de Jugger’ i des d’aleshores l'activitat s’ha anat escampant arreu del món. Actualment Espanya compta amb la ‘Federación Española de Jugger’, la qual engloba a més de 500 jugadors, 80 equips i 20 competicions.
Des de TarragonaDigital hem parlat amb l’Eduardo Lora i en Jordi Juárez, membres de l’Associació de Jugadors de Rol i Estratègia de Tarragona (AJRET), perquè ens expliquin com es viu l’esport a la ciutat.
A Tarragona encara hi ha «certa reticència»
«Una de les coses que més m’agraden és que es tracta d’un esport mixt», afirma el membre de l’Associació de Jugadors de Rol i Estratègia de Tarragona, Jordi Juárez. Actualment la ciutat compta amb un equip format per una vintena de persones, entre les quals hi ha un 30% són dones.
Suárez explica que «havia d’anar a Lleida a entrenar, on tenen un equip, per treure’m l’ànsia de jugar». Així doncs, el passat mes de setembre, amb la col·laboració de l’Associació de Jugadors de Rol i Estratègia de Tarragona, va posar en marxa la pràctica del jugger al nostre territori.
Des d’aleshores cada dijous, a les 19.00 hores, es troben al Parc Francolí per entrenar i animar a la gent a participar-hi. «El problema principal és que qui passa per allà ho veu i els hi sembla interessant però, tot i així, hi ha una certa reticència a donar-li una oportunitat perquè es tracta d’un esport nou», comenta Juárez.
Implicació i honestedat, l'essència del joc
«El jugger no és possible sense la implicació de la gent», afirma el membre de l’Associació de Jugadors de Rol i Estratègia de Tarragona, Eduardo Lora. Originalment la partida es desenvolupa en un terreny octagonal, idealment de gespa, de 40 x 20 metres amb dos equips de cinc jugadors.
El joc comença quan l’àrbitre dóna el tret de sortida cridant: «tres, dos, u… JUGGER!». El principal objectiu de cada equip és aconseguir la pilota —anomenada ‘jugg’—, al centre del camp, per marcar punts a la base contrària i guanyar la partida. A diferència d’altres esports tan sols un dels jugadors, conegut com a ‘corredor’, pot tocar el jugg amb les mans. Mentrestant, els quatre restants es defensen i bloquegen l’equip contrari amb armes fabricades artesanalment.
Quan un jugador pica un altre amb la seva arma, aquest ha de romandre inactiu durant uns segons. Per aquest motiu, Lora remarca que «sense honestedat no es pot jugar» i afegeix que «es requereix treball en equip per poder coordinar-se, així com una àmplia visió de camp i capacitat de reacció».
L'AJRET ofereix classes obertes a l’ExpOtaku
L’Associació de Jugadors de Rol i Estratègia de Tarragona (AJRET) ha brindat, aquest mes de juliol, dues sessions per iniciar-se al jugger als camps de futbol municipals de Torreforta i Sant Pere i Sant Pau. L’activat, emmarcada en la programació de l’Estiu TarragonaJove de la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament, ha permès apropar la disciplina d’aquest esport a tothom que s’hi animava.
Durant el pròxim cap de setmana, els dies 20 i 21 de juliol, el Palau Firal i de Congressos de Tarragona acollirà una nova edició de l’ExpOtaku. En aquesta l’Associació oferirà, a partir de les 18.30 hores, una exhibició i classes obertes.
Però l’entitat no només proposa l’opció d’introduir-se al jugger. Per exemple, també dins de la campanya d’activitats d’Estiu TarragonaJove, el passat juny van omplir de morts vivents el Parc de la Ciutat amb la quarta edició de la Tarraco Zombie Experience.
Tanmateix, els propers dies 14 i 15 de setembre, tindran lloc les desenes Jornades de Rol i Estratègia. Es tracta d’un esdeveniment que, tant si s’és fan d’aquesta cultura com si no, tothom qui ho desitgi s’hi pot apuntar i participar en les diverses activitats que s’organitzen. Unes jornades amb les quals pretenen donar a conèixer els jocs de rol per tal de captar nous públics i nous membres.