Aquest mes de juliol ha estat més càlid de l’habitual a gran part del país i molt irregular pel que fa a la precipitació, amb llocs on no ha plogut gens i altres on s’ha superat la mitjana habitual mensual a causa, principalment, de fortes tempestes puntuals.
La distribució dels anticiclons a Europa, ubicats en latituds més elevades, ha permès l’entrada de masses d’aire càlid del nord d’Àfrica que han fet pujar les temperatures. No obstant, aquesta intensa calor s’ha trobat en alguns moments amb petites entrades d’aire fred en alçada, cosa que ha originat fortes tempestes a diverses comarques.
Un altre mes amb temperatures més altes del normal
En general, aquest mes de juliol ha estat càlid a gran part del país, especialment a la zona prelitoral i també a la serra de l’Albera, punt afectat diverses jornades per la tramuntana que bufava reescalfada. Aquest és l'enèsim mes consecutiu en el que superem la mitjana de temperatures al nostre país. No obstant, les temperatures han estat normals a les parts més altes del Pirineu.
Si ens fixem en les anomalies de les temperatures mitjanes, destaca Portbou, a l’Alt Empordà, on la diferència ha arribat a estar de 3,3º pel damunt de la mitjana. En general, fins a 8 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya s’han situat pel damunt dels 2,5º d’anomalia de temperatures, sobretot a l’Alt Empordà, Baix Camp i litoral i prelitoral de Barcelona.
Pluges irregulars en el mes típicament més sec de l’any
El mes de juliol acostuma a ser el mes més sec de l’any. Així mateix, la precipitació és molt irregular, amb més pluges al Pirineu i moltes menys a la resta del país, cosa que més o menys s’ha complert. No obstant, a diferència d’altres juliols, aquest any s’ha superat la mitjana de precipitacions normals per l’època a diverses zones fora del Pirineu.
La raó la trobem en les tongades de tempestes que hem tingut al llarg del mes, especialment les dels dies 16, 22 i 24, que van deixar autèntics patacs d’aigua en pocs minuts a comarques de l’àrea de Barcelona i Girona. Destaquen, per exemple, els 51 litres per metre quadrat a Badalona, al Barcelonès, el dia 16, o els 64 litres a Salt, al Gironès, el dia 24 en pocs minuts i amb una forta pedregada a tota la zona.
A més, també ha estat un juliol més aviat plujós al pla de Lleida, així com a la zona dels Ports. A la resta, gran part del país no ha arribat ni als 15 litres per metre quadrat. Àmplies zones del prelitoral, Prepirineu occidental, Costa Daurada i el Maresme han viscut un juliol sec, però especialment sec ha estat a la conca del riu Francolí i al Garraf.
Fins a 153 litres al Pirineu
A diferència de la resta del país, el juliol és un dels mesos més plujosos al Pirineu de Girona, i aquest any no ha estat una excepció. De fet, el punt on més ha plogut de Catalunya aquest darrer mes ha estat a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, on han caigut fins a 153,7 litres.
Destaquen fins a 11 estacions meteorològiques on aquest mes s’han superat els 120 litres per metre quadrat. La majoria són al Pirineu de Girona, però també a altres punts de la serralada. Destaca també l’estació de Breda, a la Selva, on han caigut uns excepcionals 146,8 litres.