Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
torrents-valls

Junts per Valls proposa recuperar els torrents com a futur parc fluvial de la ciutat

El projecte preveu recuperar tres grans àmbits (a les zones del Prado, Mas Miquel i els Molins) i crear una ruta verda de 6 quilòmetres al llarg de tots els torrents, accessible des de diferents punts

torrents-valls
El futur parc fluvial de Valls tindrà 6 quilòmetres de recorregut | Cedida

 

Dolors Farré ha presentat com a eix estratègic del programa electoral i projecte de ciutat prioritari la recuperació ambiental i paisatgística dels torrents. Així ho ha explicat en roda de premsa en una visita avui al torrent del Sant Pou, un dels quatre torrents de Valls, amb diversos representants d’entitats, col·lectius i ciutadans que han participat, en els últims anys, en la definició de les propostes al voltant de la recuperació d’aquestes grans àrees naturals.

De fet, la candidata a l’alcaldia ha assenyalat que la importància que té per a Valls el projecte de recuperació dels torrents fa que hagi de ser una «proposta oberta i amb la participació de tothom». En aquest sentit els passos decisius que s’han fet en aquest mandat, amb l’acord entre l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua per invertir 2 milions d’euros i retirar els col·lectors d’aigües residuals de la llera dels torrents, així com la definició del Pla Especial de Torrents o la primera edició, aquest curs escolar, del projecte Rius, una ambiciosa proposta pedagògica per promoure el coneixement i la conservació dels torrents a més d’un miler d’infants de totes les escoles i instituts de Valls.

Un parc fluvial al llarg dels torrents

D’aquesta manera, Junts per Valls incorpora en el seu programa el projecte de creació d’un parc fluvial que recorreria els torrents del Sant Pou, de la Xamora, de la Farigola i del Catllar.  Una via verda pels torrents de 6 quilòmetres de longitud que obriria aquests espais com a zones on gaudir de la natura i la singularitat paisatgística que ofereixen. El vial, allà on l’orografia ho permetés, seria apte per a vianants, però també per a fer rutes amb bicicleta, i es connectaria amb carrers, zones urbanes i camins en diferents punts, amb accessos còmodes per millorar la connectivitat amb la ciutat i el seu entorn.

En aquest recorregut, es contemplarien tres grans zones verdes que, en total, sumarien prop de 20 hectàrees. Aquests tres parcs estarien situats a l’àrea del Prado (just a la confluència entre els torrents del Sant Pou i de la Xamora), als Molins (al sud de Valls, en el punt d’unió dels torrents del Catllar i la Farigola) i també a l’àmbit del Mas Miquel, un parc que ampliaria la seva superfície actual per abastar des de la zona esportiva del Vilar fins a la plaça de Sant Francesc.

Cadascun d’aquests tres àmbits del parc fluvial pels torrents destacaria per elements ben diferenciats. Així, per exemple, el parc del Prado seria una excel·lent balconada paisatgística amb vistes a l’església i el campanar de Sant Joan; els Molins sobresortirien pel patrimoni vinculat a l’ús humà de l’aigua, en especial pels antics molins hidràulics que hi ha a la zona; i, per últim, el Mas Miquel oferiria una gran panoràmica amb vistes a la ciutat.

La proposta posa però l’accent també en la necessitat de recuperar i preservar el caràcter fluvial i els sistemes naturals dels torrents. Per això, es contempla la millora de la qualitat de les aigües, la restauració progressiva de la dinàmica hidrològica i de les comunitats vegetals, pel que representen com a pulmó de Valls i com a reserva de tota la fauna que habita els torrents.

Potser també t'interessa:

El projecte de recuperació dels torrents de Valls arriba a les escoles