Junts per Valls establirà com a eix central del seu programa electoral les actuacions de conservació i recuperació del patrimoni arquitectònic i històric de la ciutat. Dolors Farré, cap de llista, ho ha destacat avui durant la roda de premsa celebrada a l’aparcament del Barri Vell, en un acte en el que també hi ha participat Sònia Roca, Bàrbara Flores i Martí Barberà, entre altres membres de la candidatura.
Precisament és a l’aparcament del Barri Vell on es planteja un dels nous projectes en matèria de patrimoni que Junts per Valls incorpora en el seu programa. En aquest espai, amb una de les vistes més impressionants de l’església arxiprestal de Sant Joan, es crearà un accés directe per a vianants que comunicarà aquesta zona d’estacionament amb la muralla de Sant Antoni. En concret, es tracta d’un gran solar -actualment enderrocat en la seva major part- i un conjunt de finques situades entre l’aparcament i la muralla de Sant Antoni que el futur Pla d’Ordenació Urbanística Municipal ja fixa com espai lliure d’edificacions.
Edificis històrics com a nous equipaments públics
Alguns elements patrimonials actualment són de propietat privada i no tenen cap ús específic, fet que provoca que es vagin envellint i malmetent. Per això, Junts per Valls proposa que alguns d’aquests immobles passin a ser patrimoni municipal i es converteixin en nous equipaments públics. Un d’aquests edificis és el de Ca Padró que aquest any 2019 l’Ajuntament expropiarà i que es proposa convertir com a nova seu de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard per donar vida a un immoble patrimonial al cor del Carrer de la Cort, al costat de l’església del Roser.
Junts per Valls proposa adquirir també l’Antic Estudi on s’hi podria situar l’oficina del Barri Antic. Aquest edifici, originari del segle XIII, té una gran importància històrica perquè va ser la primera escola pública de Valls des de l’any 1453 fins a mitjans del segle XIX. També es proposa incorporar al patrimoni municipal l’antic Monestir de la Presentació, immoble actualment desocupat que als anys 40 del segle XX va reconstruir l’il·lustre arquitecte vallenc Cèsar Martinell. Les seves dimensions i les seves singulars característiques arquitectòniques permetrien situar-hi un gran equipament públic.
Aquests dos últims espais també formen part del programa de Junts per Valls: d’una banda, es preveu recuperar el graner d’origen medieval situat al conjunt conventual del Carme; i de l’altra, s’estableix com a prioritat immediata i urgent la consolidació i rehabilitació de Sant Francesc.
Plaça de l’Oli
També s’emprendran accions per a fomentar la rehabilitació dels entorns amb ambients protegits en el Catàleg del Patrimoni del POUM. Una de les primeres accions per Junts per Valls hauria de ser a la plaça de l’Oli on el POUM ja contempla expropiar el seu pany nord, una oportunitat que permetria retornar aquest espai l’aparença i la singularitat que l’ha caracteritzat històricament com una de les places més emblemàtiques de Valls.
Per últim, també es proposa continuar avançant amb la recuperació de les muralles medievals de la ciutat, també Bé Cultural d’Interès Nacional. Així, s’inclou l’actuació projectada ja per l’Ajuntament a la muralla de Sant Antoni i també la de la muralla de Sant Francesc, entre la plaça de Sant Francesc i el carrer Sant Sebastià, però s’incorpora a més com a objectiu el tram fins a la plaça del Carme.