Imatge de Laura Borràs i Jordi Turull al Parlament.

El cataclisme es consuma: la militància de Junts decideix sortir del Govern

El 42,39% dels afiliats voten quedar-se a l'executiu a la consulta, que ha tingut una participació del 79,18%

Els afiliats de Junts han decidit sortir del Govern a la consulta que el partit ha fet a la militància. Un 55,73% dels afiliats ha votat a favor d'abandonar l'executiu, mentre que el 42,39% han demanat quedar-s'hi. Només hi ha hagut un 1,88% dels vots en blanc. La participació a la consulta ha estat molt alta, d'un 79,18%.

L'executiva de Junts té previst reunir-se a partir de dos quarts de sis de la tarda per analitzar el resultat. La formació farà una roda de premsa a la seu de Junts un cop acabi la reunió.

El cens total era de 6.465 afilats, que podien respondre en dos dies a la pregunta: «Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?». Hi havia tres opcions: sí, no o vot en blanc.

Aragonés busca una reacció 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha arribat a Palau aquest dissabte als volts de les 9:30 hores per treballar en la composició de nou Govern. Aragonès mantindrà una jornada de moltes trucades i reunions diverses -presencials o telemàtiques- per perfilar els noms i l'estructura del nou executiu.

Tot plegat, l'endemà que Junts decidís sortir de l'executiu. Aragonès vol designar els consellers amb la «màxima celeritat» i que sigui per tota la legislatura. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que «en aquests moments» no es plantegen obrir el Govern «directament» per negociar amb altres partits i ha apuntat que «probablement» el nou executiu estarà configurat a principi de la setmana que ve.

Avui fa precisament 500 dies des que el Govern va prendre possessió del càrrec, el 26 de maig de 2021. Mig miler de dies després, Aragonès ultimarà aquest cap de setmana la composició del nou executiu, amb la «voluntat» que aguanti fins al final de la legislatura.

Segons la llei de la Presidència, és el president qui ha d'acceptar les peticions. Els cessaments es publicaran després al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) a un annex que no té hora determinada de publicació. El cessament és eficaç a partir de la seva publicació.

ERC s'aferra al Govern

És potestat del president determinar l'estructura del seu Govern. Així, si Aragonès ho considera, pot modificar tant el nombre de departaments com les seves denominacions, així com els àmbits competencials, l’ordre de precedència dels departaments o les adscripcions dels ens públics.

Un cop estiguin cessats els consellers i conselleres de Junts, són els secretaris generals de cada departament els que asseguren la continuïtat de la feina de les conselleries. Aragonès haurà de nomenar, en els propers dies, els nous consellers i conselleres. I, posteriorment, es durà a terme la presa de possessió dels nous noms.

Un cop els nous consellers hagin pres possessió, s’haurà de convocar el nou Govern per nomenar els secretaris generals dels departaments. També caldrà fer una comunicació dels canvis al Parlament.

I, finalment, en les següents sessions de Govern, s'han d'aprovar els nomenaments o ratificacions dels secretaris sectorials dels departaments, així com dels directors generals, els titulars d’ens públics adscrits i els delegats territorials.