Segons dicta la llei totes aquelles persones que no puguin accedir a ser defensades legalment tenen dret a rebre assistència jurídica gratuïta en cas que ho sol·licitin. Un servei totalment vocacional per part dels advocats i advocades que destinen hores extres per ajudar a qui necessita una acció judicial i demostren que no tenen recursos per litigar. La justícia gratuïta és un dels serveis més reclamats a les comarques tarragonines, totalment vocacional i que es converteix en una gran ajuda per aquelles persones que no es poden permetre un advocat o bé, en necessiten un de manera urgent.
Què és la justícia gratuïta?
La justícia gratuïta i també el servei del Torn d'Ofici són dues prestacions que les desenvolupen els advocats de manera voluntària i que ofereixen assistència i atenció al detingut, a persones vulnerables o a sol·licitants que compleixin els requisits. L'objectiu és assegurar l'accés de totes les persones a la justícia en condicions d'igualtat.
Segons els professionals del sector sovint les persones sol·licitants desconeixen les característiques d'aquest servei, per aquest motiu remarquen la importància d'especificar des d'un primer moment en què consisteix la justícia gratuïta abans que se sol·liciti. Un servei que està controlat per comissions especialitzades de l'administració i que tenen el poder de ratificar o denegar la concessió d'aquest benefici.
Tothom té dret a rebre assistència jurídica
Les persones que desitgin aquesta assistència es poden adreçar als jutjats de la seva demarcació, als Col·legis d'Advocats o bé demanar la sol·licitud per internet i si compleix els requisits, podran accedir al servei. Totes les persones que tinguin nacionalitat espanyola, de la Unió Europea o siguin estrangeres residents a l'Estat espanyol poden utilitzar aquest servei quan necessitin exercir l'acció judicial o hagi estat demandats.
Un dels serveis més reclamats al Camp de Tarragona
Al Camp de Tarragona, entre l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona (ICAT) i l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Reus (ICAR), són més de mig miler els advocats que exerceixen aquest servei, que estan inscrits al Torn d'Ofici i que executen milers de casos a l'any. Concretament a l'ICAT són 426 persones i a l'ICAR 186 advocats, això representa més del 50% dels advocats col·legiats que opten de manera voluntària ajudar a la ciutadania oferint assistència jurídica gratuïta.
Un advocat de Torn d'Ofici també necessita requisits per poder exercir: tres anys d'exercici professional i un màster d'accés a l'advocacia. A més, si són casos de violència de gènere o temes relacionats amb menors, es necessiten cursos especials de gestió d'aquests casos.
Un procés llarg però que ajuda a milers de persones
La secció del Torn d'Ofici no només es basa a disposar d'un llistat d'advocats de guàrdia i distribuir-los en els casos, sinó que engloba altres pràctiques. El procés és llarg, ja que en un primer moment s'ha d'atendre al sol·licitant, tramitar el cas, enviar a serveis territorials de Tarragona, notificar als professionals i després de més procediments ja s'atorga a l'advocat el cas.
Per altra banda, una persona detinguda si requereix un advocat d'ofici, disposa d'assistència jurídica immediata a través de l'advocat de guàrdia, els quals només s'estableixen en l'àmbit penal.
A Tarragona reconeixen que «l''Estat hauria de destinar més recursos»
El nou gerent de l'ICAT, Xavier Socias, explica que «a Tarragona tenim el perfil d'advocat on la mitjana és de 46 anys, amb elevada experiència i que fa un favor a la part vocacional de la seva professió». A Tarragona tenen tres partides judicials i el servei de Torn d'Ofici és un dels més demanats.
Encara que són moltes persones qui decideixen executar aquesta pràctica, des de l'ICAT reconeixen que «l'Estat hauria de destinar més recursos per poder cobrir millor aquest servei, perquè al cap i a la fi és un servei públic i aquest és un servei menys valorat», comenta Xavier Socias.
De mitjanat es cobra pel servei a Tarragona uns 140 euros. El gerent de l'ICAT posa per exemple un cas de desnonament, el qual tarden potser quatre anys a fer el judici i un advocat que porta el cas des del primer moment pot cobrar uns 150 euros pel servei.
A Reus cada dia de l'any hi ha set advocats de Torn d'Ofici
A Reus cada dia hi ha set advocats de guàrdia; quatre per casos de detinguts, un pels de violència, un pels de menors i un per casos d'estrangeria. El jutjat de Reus acull la demarcació judicial de Reus i Falset.
Les responsables del Torn d'ofici i Assistència continguda a Reus, Montserrat Mosquera i Cristina Santos, manifesten que en el cas de Reus «hi ha una centraleta de guàrdia i quan, per exemple, els Mossos detenen a una persona que demana un advocat, la mateixa centraleta és qui atorga aquest advocat al sol·licitant».
En relació a l'estat d'aquest servei coincideixen amb l'ICAT que «és tot vocació, ja que són moltes hores i quan es fa guàrdia si es fa l'assistència, es cobra i sinó no». Afegeixen que «Reus és un partit judicial que molts jutges acaben marxant pel gran volum de treball que hi ha això no afavoreix al Torn d'Ofici», encara que tot i ser vocacional «també dóna la possibilitat de treballar en temes que si no fossin d'ofici, els advocats no tindrien accés», detallen.