Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ramiro García de Dios, 'El azote de los policias',

El jutge Ramiro García de Dios acusa els cossos policials de «manipular proves» durant els aldarulls

El jutge, conegut com 'El azote de los policías', ha parlat sobre la sentència del procés, els aldarulls de Barcelona i les paraules del seu excompany Marlaska

Ramiro García de Dios, 'El azote de los policias',
Ramiro García de Dios, 'El azote de los policias', ha criticat la resposta a les manifestacions de la sentència del procés | TV3

El jutge Ramiro García de Dios ara està retirat, però deixa enrere 30 anys de servei. Recentment ha visitat el programa FAQS de TV3, on ha qüestionat la resposta a les protestes de la sentència, tant per les forces policials com de la judicatura. 

Durant l'entrevista també ha arribat a admetre que no descarta que la policia manipuli proves per condemnar els detinguts als aldarulls de després de la sentència. 

Quan li pregunten si aquestes proves poden ser identificades pel jutjat, Ramiro confessa que si el jutge no té «una sana i prudent desconfiança cap a l'aparell policial», aquestes manipulacions solen «colar».

Ramiro afirma que durant els aldarulls ha vist delictes per part del cos policial

García de Dios ha qüestionat, durant tota la seva carrera professional, la feina de les unitats d'antidisturbis a l'Estat espanyol. Era conegut com "el azote de la policía" per les seves instruccions contra els cossos policials. 

Ha afirmat com aquests dies a la televisió ha vist com els cossos policials cometien delictes: no només de lesions, afirma, sinó també contra la integritat moral de les persones: «No hi ha dret a anar a una persona que està asseguda, agafar-la i pegar-li. Això és voler humiliar-la».

Ramiro García de Dios coneix molt bé al ministre de l'Interior Grande-Marlaska,  amb qui va coincidir al País Basc. Amb la seva experiència ha afirmat que el seu excompany no assumirà funcions del control de la policia, ja que tot i ser jutge té «una mentalitat policial», i l'ha descrit com «antigarantista i autoritari». 

El jutge critica Marlaska per la seva comparació dels disturbis de Barcelona amb ETA 

Sobre les acusacions de Marlaska que comparava els aldarulls de Barcelona amb els anys d'ETA, García de Dios l'ha acusat d'«intensa misèria moral i intel·lectual»  per realitzar aquesta comparació. «He viscut al País Basc durant vuit anys i mig. He vist el que he vist», diu, parlant dels anys més durs de l'organització terrorista.

«El senyor Marlaska ha contat el nombre de contenidors, de pedres i d'incendis?», continua. «Al País Basc es cremaven autobusos, sedes de partits polítics i oficines bancàries», finalitza el jutge, deixant veure que el nivell de comparació és exagerat.

Ramiro García de Dios apunta que un dels problemes en aquest àmbit es troba en la composició de la judicatura, on hi ha una majoria conservadora i una minoria progressista, però també una minoria «neofeixista o autoritària», i ha posat com a exemple d'aquesta el president del Tribunal Suprem de Castella i Lleó. Apunta, també, que l'aparell judicial penal té una «relació promiscua» amb el subsistema policial.

Aquest jutge retirat també ha discrepat amb les penes de presó que han imposat als manifestants alguns dels seus excol·legues i ha assegurat que la presó provisional s'està utilitzant, incorrectament, «com a escarment» i per «provocar desànim».

Per últim, ha conclòs que «No tothom en la lluita pels seus drets està disposat a anar a presó». Ell ho sap bé: va passar un mes a la presó durant el franquisme. Per això pot afirmar que, encara que l'estança sigui curta, la presó és «molt dura».

Per finalitzar, García de Dios ha afirmat que amb l'aparell ultra repressiu que té l'Estat,  estan encantats amb les protestes violentes perquè les saben combatre. En canvi, no saben com enfrontar-se a les protestes massives pacífiques continuades.

També et pot interessar...