El jutjat de Barcelona reobre el cas sobre el transplantament de fetge d'Abidal

Nous indicis han portat a la fiscalia a demanar que s'investiguin dos delictes de tràfic d'òrgans i falsedat documental
Abidal, amb una samarreta d'agraïment al seu cosí Gerard, per la donació | Cedida

 

Encara que les últimes informacions apuntaven a la legalitat del trasplantament de fetge d’Eric Abidal, la justícia ha decidit ara tornar a investigar el cas. La magistrada titular del jutjat número 28 de Barcelona, a instàncies de la fiscalia, ha reobert la causa en trobar nous indicis que provarien dos presumptes delictes de tràfic d’òrgans i falsedat documental.  

 

Sembla que les noves proves incriminatòries estarien a l’acta de conformitat del trasplantament, document que recull la voluntat del donant a desprendre’s d’una part vital de forma desinteressada. Segons fonts judicials, l’acta que tenia el Registre Civil, que és qui autoritza aquest tipus de donacions, no coincidia amb la que l’Hospital Clínic va facilitar als jutjats. Concretament, la signatura del donant, el cosí d'Abidal, seria diferents en els dos documents.  

 

Sandro Rosell: «Li vam comprar un fetge il·legal»

Les dubtes sobre el trasplantament, van començar fruit d’unes informacions que va publicar, a començaments de juliol, ‘El Confidencial’. El mitjà digital va destapar unes gravacions on Sandro Rossell i un altre treballador del club, admetien que «a aquest 'paio' li vam comprar un fetge il·legal».  

 

Sandro Rosell i Eric Abidal en una roda de premsa | EFE

 

Tot i que la primera investigació va ser arxivada, ara la jutgessa ha confirmat a les parts implicades que el cas queda reobert. Tant Sandro Rossell, Eric Abidal com l’Organització Nacional de Trasplantaments han confirmat que es personificaran en la nova causa. Ara, la magistrada ha de decidir si fa noves rogatòries i noves diligències, entre les quals, a petició de la fiscalia, podria estar la citació a declarar al cosí de l’exfutbolista blaugrana.

 

La justícia francesa no va col·laborar en la primera investigació

No només pel seu testimoni, sembla que el paper del donant  podria ser clau en el procés judicial. La justícia francesa es va negar en la primera investigació, a executar la rogatòria on es demanava que un metge forense comprovés si Gerard, cosí de l’exfutbolista, tenia les cicatrius pròpies d’una operació com aquesta.  

 

Ara, però, si la justícia gal·la manté que els fets jutjats no encaixen dins la legislació francesa, fonts judicials confirmen que buscaran la col·laboració d'altres organismes judicials europeus