En situacions extremes, normalment, és quan surten les idees més brillants. I així ha tornat a passar a la Bangladesh. I és que en aquest país, on la temperatura pot arribar fàcilment als 45 ºC, s’ha inventat un aire condicionat casolà, que no necessita electricitat i que es pot fer amb materials reciclats o domèstics. D’aquesta manera s’ha inventat el Eco-cooler.
Amb l’ajuda d’unes ampolles de plàstic de dos litres buides i una placa de cartó, n’hi ha prou per construir un aire condicionat que pot fer baixar la temperatura fins a 5 ºC. És tan simple que el pot construir qualsevol persona i a qualsevol part del món. I és que a vegades els sistemes més simples a vegades són els més sorprenents.
Aquest aire condicionat és casolà, eficient, fet amb materials reciclats i molt accessibles per a la població, 100% ecològic, fàcil de construir i sense la necessitat de funcionar amb electricitat. En aquestes regions del planeta, com Bangladesh o l’Índia, sovint les famílies viuen en cases fetes de llauna o d’acer. A més, les temperatures durant bona part de l’estiu arriben fins als 45 ºC i en molts casos no disposen d’electricitat o no la podrien pagar. Així doncs, Eco-cooler és l’aparell perfecte en aquests països més pobres.
Un funcionament molt simple
L’invent va ser desenvolupada per Ashis Paul i un conjunt d’enginyers de l’empresa Grameen Intel Social Business, que es dedica a buscar solucions tecnològiques que siguin disponibles per a tota la població. A Ashis Paul, la idea d’aquest aire condicionat li va venir al cap estudiant física amb la seva filla, quan va veure que un gas, quan s’expandeix, es refreda.
Eco-cooler es basa en la tècnica del refredament adiabàtic, que consisteix a reduir la calor a través d’un canvi a la pressió de l’aire causat per l’expansió del volum. En altres paraules, si bufes aire a la mà amb la boca oberta, l’aire serà calent. Però si ho fas amb els llavis tancats, l’aire serà més fred. És el mateix sistema que utilitzem per a refredar el menjar. I així de simple funciona el Eco-cooler.
Inicialment es va instal·lar amb èxit a les poblacions que pateixen temperatures més altes durant l’estiu a Bangladesh, com per exemple, Nilphamari, Daulatdia, Paturia, Modonhtari i Khaleya. Però el fet que Eco-cooler sigui tan simple i econòmic, ja ha aconseguit estendre’s arreu d’Àsia, amb més de 25.000 beneficiats.
A més, la companyia Grameen Intel no té cap mena d’intenció de fer negoci amb aquest aire condicionat casolà, ja que va ser desenvolupat per aquelles persones que no poden permetre’s comprar-ne un. D’aquesta manera, la companyia ha compartit en línia les instruccions, així qualsevol persona hi pot tenir accés.
Les ampolles de plàstic es tallen en dues parts i es col·loquen a un tauler. Aquest a la vegada es col·loca a una finestra, amb els colls de l’ampolla mirant a l’interior de l’habitatge. D’aquesta manera, l’habitacle es refreda de manera natural.
A grans mals, grans remeis
L’economia circular està impulsant l’ús de les ampolles de plàstic coma base de múltiples usos als països que més ho necessiten. No només s’està utilitzant el Eco-cooler per a un ús domèstic, sinó que, al Líban, ja les utilitzen per a refredar oficines o post de vigilància. I és que el millor d’aquest invent és que està fet amb materials reutilitzats, reduint així els residus de les ampolles de plàstic.
En altres indrets del planeta, en aquells països més necessitats, l’ús de les ampolles té una altra finalitat ben diferent. Per exemple, a l’Àfrica o a Llatinoamèrica, hi ha cases que la seva estructura està feta amb ampolles de plàstic. Són maons 100% ecològics elaborats amb el plàstic premsat.
Fins i tot s’han creat bombetes fetes amb ampolles per il·luminar les habitacions durant el dia. Aquest projecte, anomenat Un Litre de Llum, és un sistema d’il·luminació auto fabricat i assequible que permet que els rajos del sol arribin a les llars, escoles i centres públics. Amb les ampolles de plàstic reciclades, una mica de lleixiu, aigua destil·lada i les ampolles col·locades de manera que travessin els sostres de xapa, la llum del sol és reflectida a través de l’ampolla il·luminant així l’espai interior amb una claror de 55 watts. I és que l’enginy humà no té límits.