Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'Hospital del Mar, pioner a trasplantar tendons de pares a fills en lesions de genoll

Es tracta d'una tècnica pionera que utilitza un tendó isquiotibial d'un dels progenitors per reparar el genoll lesionat del fill

Es tracta d'una tècnica pionera que utilitza un tendó isquiotibial d'un dels progenitors per reparar el genoll lesionat del fill | Ajuntament de Barcelona
 

El Servei de Cirurgia Ortopédica i Traumatologia de l'Hospital del Mar se situa com el primer centre d'Europa a trasplantar empelts dels pares als seus fills  per reparar el lligament creuat anterior (LEA) del genoll, una lesió que ha augmentat en els darrers anys entre els joves per l'augment de la pràctica esportiva.

 

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

 

Es tracta d'una tècnica pionera que utilitza un tendó isquiotibial d'un dels progenitors per reparar el genoll lesionat del fill, i permet obtenir empelts de la mida adequada, alhora que es garanteix la «plena compatibilitat del teixit»  i s'eviten reaccions de rebot, ha explicat el centre sanitari en un comunicat aquest dijous.

Per evitar un futur trencament o alteracions, com ara desviacions i discrepàncies en la longitud final, la tècnica quirúrgica inclou la preservació dels cartílags de creixement i evita la interrupció prematura del creixement de l'extremitat afectada, han dit des de l'hospital.

Quiròfan
La tècnica només ha estat usada a Austràlia el 2013, i a Europa a l'Hospital del Mar el 2015 | Cedida

 

S'havia utilitzat anteriorment a Austràlia

La tècnica només ha estat usada a Austràlia el 2013, i a Europa a l'Hospital del Mar el 2015, i els nens que es tracten van des dels set als 14 anys, experimentant un augment d'aquestes lesions en joves del sexe femení, ha dit el cap del servei, el doctor Joan Carles Monllau.

A Espanya es fan al voltant de 20.000 reconstruccions de LEA cada any, i s'ha comprovat que la reconstrucció precoç és més beneficiosa per al futur del genoll lesionat que una intervenció tardana o no operar.

L’Hospital Sant Joan de Déu cura un nen de leucèmia amb la primera teràpia pública

L’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, ha aconseguit salvar, per primera vegada, un pacient de leucèmia limfoblàstica aguda amb la nova teràpia CAR-T 19, un tipus d’immunoteràpia que permet curar aquesta malaltia en nens i adults de fins a 25 anys. L'Álvaro, un nen de sis anys d’Alacant, tenia aquest tipus de leucèmia des dels 23 mesos i ja havia passat per un trasplantament de medul·la òssia i dues recaigudes de la malaltia, segons ‘El Periódico’.

Aquest passat desembre  l’Álvaro va ser el primer nen a rebre aquesta nova teràpia, que fa pocs mesos que és finançada pel Ministeri de Sanitat. Gràcies a aquesta actuació el petit ha pogut tornar a fer vida normal i s’ha convertit en el primer nen tractat d’aquesta malaltia sota cobertura pública.